Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formido Swift Cup

Swift Cup: Hans Bos leidt van start tot staart en boekt eerste overwinning

480_start1_swift_4935

In de eerste Paasrace van de Formido Swift Cup heeft Hans Bos zijn poleposition verzilverd. Onder moeilijke omstandigheden – door de sneeuw ging mening Swift in de rondte – behield Bos vanaf de start de leiding om die vervolgens niet meer af te staan. Jeroen den Boer week niet van Bos’ achterbumper en probeerde een aantal malen de leidende positie over te nemen. Dit lukte echter niet, maar een tweede plaats in zijn debuutrace is ook geen reden tot klagen. Niels Langeveld greep in de slotfase de derde plaats door Bart van Raamsdonk te passeren.


Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Gerrie Hoekstra


Het prachtige veld van 27 Swifts komt allemaal probleemloos door de eerste bochtencombinatie. Hans Bos komt prima weg en houdt Jeroen den Boer achter zich. Pieter Schothorst heeft een minder start en hij verliest twee plaatsen aan Bart van Raamsdonk en Tim van Gog.

480_start_swift_achter_4962

Vrouwen met ballen
Sandra Douma heeft een prima start en weet vanaf de veertiende stek op te rukken naar plaats negen. Daar komt ze achter Suzanne Jager die de voorste dame is, wat dit jaar overigens geen prijzen meer oplevert. Douma zet hem er bij het opkomen van het rechte stuk naast en de twee gaan deur aan deur over het rechte stuk. Douma heeft echter de grootste ballen en zij pakt de achtste plaats. Jager blijft daarna op Douma’s bumper zitten en wil weer de voorste dame worden. De angel gaat echter uit de damesstrijd; Douma passeert Schothorst, terwijl Van Rossen Jager voorbij gaat.

480_douma_5018

Het wordt glad
Al vanaf het begin van de race kwamen er sneeuwvlokken uit de hemel, maar na een paar ronden lijkt de baan toch serieus glad te worden. Tim van Gog laat zijn goede klassering schieten door er in het Scheivlak vanaf te gaan en ook Marcel van Leen schiet er vanaf. Link en rechts vliegen er mensen vanaf, maar helemaal zuur zijn de druiven voor Karel Verspaget. Zelf houdt hij de auto wel op de baan, maar wanneer Pieter Schothorst van de baan spint en zonder goed op te letten de baan weer op rijdt torpedeert hij Verspaget die woedend moet uitstappen. Schothorst kan uiteindelijk wel door, maar wanneer hij opnieuw spint is het toch echt afgelopen voor Schorhorst met zijn inmiddels behoorlijk gehavende Suzuki.

Knokken voor het podium
Aan kop zijn Hans Bos en Jeroen den Boer al ver weg ten opzichte van de rest van het veld. De twee moeten het samen uitvechten, maar Den Boer komt nog niet tot een aanval. Pas in de laatste ronde weet Den Boer zijn Swift aan de binnenkant van de Tarzanbocht naast Bos te prikken. Bos behoudt in de wijdere lijn echter meer snelheid en behoudt zijn koppositie.

480_langeveld_5063

Ver daarachter moet Bart van Raamsdonk alles op alles zetten om zijn derde plaats te behouden, maar dit lukt niet, want Niels Langeveld pakt drie ronden voor het eind de derde plaats over. Langeveld kan er vandoor, terwijl Carlo Bermes nu op de staart van Van Raamsdonk zit. Niet ver daarachter volgen ook Sandra Douma en Martin van Rossen. Hoewel de verschillen klein zijn veranderen deze posities niet meer in de slotronde.

Drie tevreden podiumklanten
Winnaar Hans Bos begon zijn tweede seizoen in de Suzuki Swift Cup met een prima overwinning, zijn eerste in de Swift Cup. “Hiermee ben ik meer dan tevreden, mijn eerste overwinning na een aantal podia vorig jaar. Vanaf kop is het natuurlijk wel wat gemakkelijker, want ik hoefde alleen maar te verdedigen. Ik had met Jeroen afgesproken samen uit te lopen en dat lukte, maar ik kon niet uitrusten want hij bleef op mijn bumper zitten. Dat is uiteraard veel leuker dan fluitend naar de overwinning gaan, maar het is wel hard werken. De baan was verraderlijk door de omstandigheden want elke bocht was elke ronde anders. Het was een hels karwij om de banden op temperatuur te krijgen en met steeds erger wordend onderstuur, was het hard werken, maar het resultaat mag er zijn.”

Jeroen den Boer had een prima resultaat in zijn debuutrace, waarbij hij de leider het leven zuur kon maken. “Dit had ik uiteraard niet verwacht en als dit het hele jaar zo blijft hoor je mij niet klagen. Ik had wel problemen met mijn remmen waardoor ik niet goed kon aanvallen op de leider.” Nummer drie Niels Langeveld knokte zich ook naar het podium. “Ik was sneller dus ik wilde Bart koste wat kost voorbij. Dat ging eigenlijk als vanzelf, maar zij konden wel weer aanhaken, dus ik moest goed blijven opletten. Maar na mijn slechte start waarin ik terugviel naar p5 en op de gladde baan was het een heel karwij. Een podiumfinish bij mijn debuutrace, met dank aan het team van Certainty Racing.”

Uitslag race 1 Swift Cup
Paasraces Circuitpark Zandvoort, maandag 24 maart 2008

1. Hans Bos, 12 ronden
2. Jeroen den Boer, op 0.172
3. Niels Langeveld, op 11.120
4. Bart van Raamsdonk, op 11.635
5. Carlo Bermes, op 12.679
6. Martin van Rossen, op 13.157
7. Sandra Douma, op 13.334
8. Marcel Dekker, op 30.240
9. Suzanne Jager, op 30.448
10. Jeroen Slaghekke, op 30.800

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet