Formula Ford

Formule Ford: Bleekemolen rijdt op ervaring naar de overwinning

480_podium_ff_race1_5917

Gastrijder Jeroen Bleekemolen heeft de eerste Formule Ford-race van het jaar gewonnen. Bleekemolen behield vanaf de start de leiding en zette Jongejans snel op achterstand. Jongejans gaf zich echter niet gewonnen en bleef tot het einde doorvechten om de aansluiting te vinden bij Bleekemolen. Het mocht echter niet baten en de tweede plaats bleek het hoogst haalbare voor Jongejans. Derde werd John Svensson, die in de laatste ronde Henk Vuik Jr. nog wist te passeren.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Gerrie Hoekstra

Simon Knap heeft een bijzonder beroerde start, want hij valt vanaf plaats twee tractieloos helemaal terug naar de negende stek. Geen probleem heeft Jeroen Bleekemolen die met startnummer één als eerste de Tarzanbocht induikt. De ervaren rijder heeft het echter niet gemakkelijk, want Rogier Jongejans en de als zevende gestarte Henk Vuik Jr. zitten hem op de hielen. Achter de drie koplopers valt een gaatje naar Jennifer van der Beek die in een duel verwikkeld is met Anders Krohn. De als vierde gestarte Liroy Stuart volgt op plaats zeven.

480_fford_achter1_4652

Op ervaring
Jeroen Bleekemolen weet na een paar rondjes met al zijn ervaring een gat te slaan naar Rogier Jongejans, die per ronde een seconde moet toegeven. En dat dit niet aan een gebrek van Jongejans ligt maar aan de kwaliteit van Bleekemolen bewijst Jongejans zelf, want hij rijdt nog steeds de snelste rondetijden van de rest van het veld. Bleekemolen is de eerste die onder de twee minuten duikt; Bleekemolen rijdt in ronde vier al hoge 1:58’ers, terwijl de rest nog tegen de twee-minutenbarrière vecht. Halverwege de race lijkt het voor Bleekemolen al tijd om te gaan consolideren en de race probleemloos uit te rijden.

Gevecht achter de voorhoede
De drie koplopers zijn flink uitgewaaierd, maar daarachter ontstaan mooie gevechten. Jennifer van der Beek ziet achter zich John Svensson steeds groter worden. En wanneer deze op zijn grootst is ziet Van der Beek hem voorbij komen. Achter de dame komen Simon Knap en Jeroen Mul aangestormd en de twee zijn eveneens in een hevig gevecht geweven. Nummer acht Stuart terug tot in een vacuüm, maar Michel Florie is met de snelste rondetijden flink aan het oprukken en nadert Stuart. Onder het motto erop en erover gaat Florie voorbij aan Stuart en hetzelfde doet hij bij Jennifer van der Beek. Naar de achtste plaats rukt ook Vincent van der Valk nog op, hij wint de race voor de Zetec-klasse.

480_start_fford1_4643

Toch nog spannend om podiumplaatsen
Terwijl de race al vroeg gespeeld leek weet Rogier Jongejans toch weer langzaamaan dichter bij leider Bleekemolen te sluipen. De leider reageert echter door ook weer een tandje meer gas te geven waardoor Jongejans niet echt in de buurt kan komen. Ook daarachter wordt het nog spannend om plaats drie, want Henk Vuik Jr is teruggevallen tot tien seconden van Bleekemolen en John Svensson is inmiddels opgerukt tot vlak achter Vuik. In de laatste ronde zet Svensson in de Tarzanbocht de aanval in en hij pakt de laatste podiumplaats.

In de Zetec-klasse wist Vincent van der Valk aan het einde van de race nog flink op te rukken in het Duratec-veld. Van der valk eindigde overall als achtste, bijna had hij Jennifer van der Beek nog gepasseerd. Tweede Zetec eindigde René Kouwenberg, Mike van der Vecht eindigde als derde.

480_jeron_race1_4638

Weinig reden tot klagen
De overwinning van Bleekemolen was natuurlijk geen verrassing, maar dat Jongejans uiteindelijk nog dichtbij kwam misschien wel meer. “In het begin kon ik wegrijden, maar halverwege was Rogier toch wel sneller dan ik. Ik begon me zorgen te maken, want met mijn regenbanden op de droge baan had het rubber veel te lijden. Op het eind kwam Rogier nog dichtbij, maar gelukkig was de voorsprong net genoeg.”

Bij de Zetecs stormde Vincent van der Valk naar de overwinning, door zelfs nog Duratecs te passeren. “In 1999 was mijn laatste Formule Ford-race en dan is het zo weer leuk terugkomen. Ik heb heerlijk kunnen racen en kunnen vechten. In de openingsfase heb ik rustig aan gedaan en banden gespaard. Ik liet de Duratecs gaan, omdat ik Zetec-concurrent René Kouwenberg in de gaten moest houden. Die pakte ik in de vierde ronde en mijn auto was goed afgesteld op de opdrogende baan zodat ik snel kon uitlopen. Toen dacht ik eraan om te gaan consolideren, maar het ging zo lekker dat ik ben blijven pushen en toen kon ik zelfs nog vrij gemakkelijk een aantal Duratecs passeren.”

Uitslag race 1 Formule Ford
Paasraces Circuitpark Zandvoort, maandag 24 maart 2008

1. Jeroen Bleekemolen, 12 ronden
2. Rogier Jongejans, op 2.783
3. John Svensson, op 11.235
4. Henk Vuik Jr., op 12.874
5. Simon Knap, op 23.549
6. Michel Florie, op 26.948
7. Jennifer van der Beek, op 32.164
8. Vincent van der Valk, op 32.266 (Zetec)
9. Liroy Stuart, op 32.767
10. Jeroen Mul, op 38.291

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet