NASCAR

NASCAR: Jeff Burton bezorgt Chevrolet eerste seizoenszege op Bristol

Jeff Burton scoorde voor het team van Richard Childress Racing de allereerste Chevrolet-zege dit seizoen op Bristol. Burton reed alleen de allerlaatste twee ronden aan de leiding nadat de Toyota’s van Tony Stewart en Denny Hamlin andermaal hun stempel op de wedstrijd hadden gedrukt.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toyota Motorsports USA
bristol_1
De korte oval van Bristol. Het lijkt meer op een voetbalstadion dan een autosportcircuit.
Accomodaties waarvan de diehard fans in Nederland en de rest van de wereld alleen maar
kunnen dromen toch?

Gerechtigheid voor Burton
De overwinning van Jeff Burton op Bristol kan als gerechtigheid geïnterpreteerd worden. Vorig jaar moest Burton zich met een tweede plaats tevreden stellen nadat Kyle Busch de zege pakte. Veel mensen vroegen zich af waarom hij hem er niet afgetikt had. Burton: “Ik ben wie ik ben en ik ben er nog steeds van overtuigd dat ik toen de juiste beslissing nam.” In de 375e ronde moest Jimmie Johnson van zijn gas af om een spinnende Robby Gordon te ontwijken en toucheerde daarbij licht de Chevrolet van Burton. Johnson won zelfs twee plaatsen terwijl Burton wat veranderingen liet aanbrengen.
Een neutralisatie in de 491e ronde zorgde ervoor dat de kaarten voor het team van Richard Childress Racing op zijn plaats vielen. Zowel Burton, Harvick en en Bowyer lieten vers rubber monteren.

bristol_2
Tony Stewart in gevecht met de Chevrolets van Burton en Harvick.

Een aanrijding tussen Kevin Harvick en Tony Stewart in de 498e ronde bracht voor het team van Richard Childress Racing definitief uitkomst. Van de 504 ronden had Tony Stewart maar liefst 267 ronden op kop gelegen en teamgenoot Denny Hamlin 98. Harvick bood Stewart via zijn spotter zijn excuses aan en vertelde dat er absoluut geen opzet in het spel was. “Ik was “loose” en toucheerde de muur, dat is alles” aldus Harvick. Stewart: “Ik dacht dat het mijn fout was, want ik gaf hem genoeg ruimte. Het spijt me dat ik hem misschien in de weg reed.”

Een perfecte herstart bracht Burton in de 504e ronde aan de leiding terwijl Hamlin met een brandstoftoevoerprobleem naar de zesde plek terugviel. Stewart eindigde uiteindelijk nog als veertiende, net voor de Ganassi Dodge van Juan Pablo Montoya. Van de 506 ronden reed Burton er maar liefst 505 in de top 15 en liet 18 keer de snelste ronde noteren.

bristol_3
Na 24 NASCAR-seizoenen en 667 races hangt Dale Jarrett zijn helm aan de wilgen

Emotioneel afscheid Dale Jarrett
Nascar-veteraan Dale Jarrett nam op Bristol na 667 races definitief afscheid van de sport. Jarrett won in 1999 met Ford het kampioenschap en kreeg voor de start van de wedstrijd een staande ovatie van de duizenden fans. Dale Jarrett was ruim 24 actief in de NASCAR Sprint Cup. Hij beëindigde zijn laatste wedstrijd teleurstellend als 37e. Jamie McMurray, Dave Blaney, Dario Franchitti en Kyle Petty eindigden niet de in de Top 35 qua punten voor de teameigenaars en zullen zich van 30 maart op Martinsville elke keer moeten kwalificeren.


UTISLAG(Provisional)
1. Jeff Burton Chevrolet 506 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 506 ronden
3. Clint Bowyer Chevrolet 506 ronden
4. Greg Biffle Ford 506 ronden
5. Dale Earnhardt jr. Chevrolet 506 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 506 ronden
7. Kasey Kahne Dodge 506 ronden
8. Aric Almirola Chevrolet 506 ronden
9. Dave Gilliland Ford 506 ronden
10.Matt Kenseth Ford 506 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet