NASCAR

NASCAR: Kyle Busch schrijft autosportgeschiedenis op Atlanta

De 22 jarige Kyle Busch heeft gisteren op Atlanta autosportgeschiedenis geschreven. De Joe Gibbs-coureur bezorgde het team haar allereerste overwinning in de NASCAR Sprint Cup. Om het feest completeren eindigde teamgenoot Tony Stewart als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toyota Motorsport USA

busch_atlanta_1
Prachtig moment voor Kyle Busch en Toyota op Atlanta. De eerste overwinning voor een
niet Amerikaans merk sinds 1954 in NASCAR!

Kyle Busch bezorgt Toyota allereerste NASCAR-overwinning
Voor het eerst sinds 1954 zegevierde een niet Amerikaans product in NASCAR. Ruim 54 jaar geleden zegevierde Al Keller met een Jaguar op een “road-couse” in het Amerikaanse Linden. Tot gisteren zegevierden er alleen maar Amerikaanse merken in NASCAR. Vorig jaar startte Toyota een ambitieus programma in NASCAR nadat zij “American Open Wheel Racing” voor gezien hielden. Toyota had er slechts 40 races voor nodig om de hoogste trede op het podium te bereiken. Eind vorig jaar stapte het team van Joe Gibbs eveneens naar Toyota over. Teameigenaar Joe Gibbs die eind vorig jaar zijn taak bij de Washington Redskins voor de tweede maal opgaf om zich volledig op NASCAR te concentreren was volledig in de wolken. Gibbs: “Het was de eerste overwinning voor Kyle, Toyota en sponsor Mars. Er was veel werk te doen aan het begin van het seizoen en wij waren eigenlijk wel bezorgd of het allemaal wel zou lukken.”

Busch kwam tijdens de Daytona 500 samen met teamgenoot Tony Stewart ook al dicht bij de overwinning, maar toen werd het team van Joe Gibbs door Penske Racing op de finishlijn verslagen. Voor Busch was het zijn vijfde NASCAR-overwinning. De laatste zege behaalde hij op Bristol op 25 maart 2007,

Busch pakt de leiding
Nadat Carl Edwards(Ford) met nog vijftig ronden te gaan met een kapotte versnellingsbak definitief aan de kant moet grijpt Busch definitief de leiding en staat die dan ook niet meer af. Edwards, wiens auto vorige week werd afgekeurd, maar wel de zege mocht behouden wist na een re-start zelfs nog een voorsprong van zeven seconden op zijn achtervolgers op te bouwen. Na een neutralisatie in de 268e ronde begon er langzaam rook uit zijn Ford Fusion te komen en moest in de 275e definitief aan de kant. Van de 325 ronden reed Busch er maar liefst 173 aan de leiding. Teamgenoot Tony Stewart wist in de slotfase nog de tweede plaats te verschalken. Stewart was bepaald niet te spreken over de kwaliteit van de Goodyear banden nadat hij vorige week in Las Vegas hard de muur inging.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet