IndyCar

IRL: Indy 500 Dan Wheldon wint, Danica Patrick zorgt voor sensatie

 kus_startstreep


De Brit Dan Wheldon schreef in een zinderende slotfase de 89e editie van de Indy 500 voor het team van Andretti Green Racing op zijn naam. De snelle Danica Patrick kwam dankzij een uitgekiende pitstrategie van het Rahal Letterman Team in de slotfase op kop, maar moest die tenslotte aan een oprukkende Dan Wheldon prijsgeven. Wheldon is de eerste Brit die sinds Graham Hill in 1966, de Indy 500 wint.


Een crash van Newman Haas coureur Sebastien Bourdais zorgt er twee ronden voor het einde voor dat de Indy 500 evenals in 2004 onder neutralisatie beëindigd wordt.
De Braziliaan Vitor Meira, eveneens uitkomend voor het Rahal Letterman Team eindigt als tweede, gevolgd door AGR coureur Bryan Herta.
 Dan Wheldon

Dan Wheldon op weg naar de overwinning op Indy. Foto Honda

Danica Patrick zorgt voor spektakel
Dankzij een uitgekiende teamstrategie van het Rahal Letterman Team kwam Danica Patrick in de slotfase terug aan de leiding, nadat zij eerder in de race door enkele rookiefouten uit de kopgroep verdwenen was. Bij een reguliere stop liet ze de motor afslaan en was kort daarna bij een re-start incident betrokken waarbij Tomas Enge en Tomas Scheckter definitief werden uitgeschakeld. De kleine Danica kwam vanaf de 16e plek door een neutralisatie weer aan de leiding. Bij de herstart gaf zij Dan Wheldon het nakijken. De Brit greep tenslotte in de 190e ronde definitief de leiding en stond die niet meer af. De neutralisatie voor de crash van Bourdais speelt haar uiteindelijk toch nog in de kaart, want in de allerlaatste ronde komt Danica zonder methanol te staan en werd uiteindelijk als vierde geklasseerd. Danica is wel de beste rookie in 2005 en is daarmede de hoogst geklasseerde vrouw ooit op Indianapolis!

Emotionele Wheldon
"Deze droom is voor mij werkelijkheid geworden. Als kind hield ik al van de Indy 500 met de beste teams en beste coureurs ter wereld" verklaarde een emotionele Wheldon na afloop. De AGR coureur was vanaf de 16e startplek aan zijn derde Indy 500 begonnen en bezorgde het team van Andretti Green Racing haar eerste overwinning op de Brickyard. Teameigenaar Michael Andretti zelf slaagde er nooit in de Indy 500 als rijder op zijn naam te schrijven. Vooral de AGR coureurs Tony Kanaan en Dario Franchitti drukten geruime tijd hun stempel op de wedstrijd.Dario Franchitti eindigde als zesde en Tony Kanaan als achtste. Indy winaar Dan Wheldon behoudt de leiding in het IRL kampioenschap.

Pech voor Hornish
Penske coureur Sam Hornish jr. leek de grote kanshebber te worden voor de 89e editie. Hornish reed ruim 77 ronden op kop, maar crashte op het vuile gedeelte. Daarmee waren de kansen voor het Penske Team eigenlijk verkeken want tweevoudig winnaar Helio Castroneves speelde nauwelijks een rol van betekenis en eindigde uiteindelijk als negende. Hornish was de enige Toyota coureur die het tempo van de Honda motoren enigszins kon bijhouden........

Zware crash Junqueira
De Braziliaan Bruno Junqueira(Newman Haas Racing)moest na een crash met A.J. Foyt IV jr. met rugklachten in het Methodist Hospital worden opgenomen. Eerder was Larry Foyt ook al door een crash onaangenaam opgevallen. Zonen van een beroemde vader, die eigenlijk gezien hun escapades in de Indy 500 weinig te zoeken hadden. Ex-Indy 500 winnaar Buddy Lazier, die tijdens Carburation Day zwaar crashte, reed een sublieme wedstrijd en eindigde uitstekend als vijfde. Ex-IRL kampioen Scott Dixon werd door een fout van Richie Hearn uitgeschakeld. Beiden bleven ongedeerd, maar Hearn gaf eerlijk toe dat het zijn fout was.

Kritiek op Danica
Hoewel Danica Patrick een ijzersterke wedstrijd reed,kwam er onverwachte kritiek uit de NASCAR hoek. Met name Nascar coureur Robby Gordon haalde fel uit naar de IRL. "Zolang die meid in de IRL rijdt zien ze mij er niet meer. Ze heeft ten opzichte van de andere coureurs een behoorlijk gewichtsvoordeel. Ze is veel te licht..."bromde de NASCAR coureur, die vond dat de Panoz Honda van Danica ten opzichte van de concurrentie beneden het gewicht rijdt......

UITSLAG

1. Dan Wheldon (GB) Dallara Honda 200 ronden
2. Vitor Meira (BR) Panoz Honda 200 ronden
3. Bryan Herta (USA) Dallara Honda 200 ronden
4. Danica Patrick (USA) Dallara Honda 200 ronden
5. Buddy Lazier (USA) Dallara Chevrolet 200 ronden
6. Dario Franchitti(GB) Dallara Honda 200 ronden
7. Scott Sharp (USA) Panoz Honda 200 ronden
8. Tony Kanaan (BR) Dallara Honda 200 ronden
9. Helio Castroneves (BR) Dallara Toyota 200 ronden
10.Ryan Briscoe(AUS) Panoz Toyota 200 ronden

tekst Willem J.Staat

 finish
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet