Belcar

Belcar: Henk Haane met Lamborghini Gallardo GT3 in Belcar

Patrick Ceusters en Henk Haane zullen in samenwerking met een Antwerps team, waarvan de naam nog angstvallig wordt geheim gehouden, komend seizoen een Lamborghini Gallardo GT3 bemannen in de Mediagroep Van Dyck Belcar.

Tekst en Foto;s PR
lamborghini_gallardo_gt3_2


Een droom voor beide coureurs die, mede door de steun van de Mediagroep Van Dyck en Bingoal, tot stand kwam. Beiden reden reeds in 2005 enkele wedstrijden samen in de ex kampioenen-Porsche 996 GT3-R van Lamot/Couwberghs onder de vlag van S&P Racing. Toen reeds groeide bij Henk en Patrick het verlangen om ooit samen in een professionele omgeving met een groot project naar buiten te komen. Afgelopen weken kwam alles in een stroomversnelling en momenteel staat het project definitief in de steigers.

Patrick Ceusters: “Ondanks het feit dat ik nog maar een vijftal jaar ervaring heb en ik pas op mijn 45ste de autosport ontdekte, ben ik niet bang om in een dergelijk project te stappen. Maar de voorwaarde was dat ik dit enkel wilde doen met een snelle en ervaren coureur. Ik denk dat ik met Henk een goede keuze maakte en hij me nog veel kan bijbrengen. Samen met Laurent Van Moerkerke deed ik met diens Viper reeds een jaar ervaring op in GT3 en dat heeft me geen windeieren opgeleverd. Toen reeds kon ik via de Mediagroep Van Dyck rekenen op de steun van Infini. Met Henk Haane en het Antwerps team zal het er een pak professioneler aan toe gaan. Gezien mijn professionele achtergrond als directeur van General Painting ben ik een perfectionist. En deze lijn trek ik automatisch door naar mijn hobby. Aan ambitie heb ik geen gebrek. Maar ik besef ook wel dat ik gezien mijn leeftijd en ervaring nooit het niveau kan halen van de echte toppers. Maar gezien het potentieel van de Lamborghini, de professionele begeleiding van het team en de ervaring van Haane durf ik toch een top 5 ambiëren. Begin maart gaan we richting Adria in Italië voor de eerste tests en mogelijk gaan we ook een wedstrijdsimulatie doen tijdens de eerste race van de Dunlop Endurance Cup eind maart. Ik sta te popelen om mijn bips in het kuipje van de Lambo te schuiven”.

Henk Haane kan de kansen van de Lamborghini Gallardo GT3 iets beter inschatten omdat hij deze Italiaanse dreamcar reeds klopte tijdens de afgelopen 24 Hours of Francorchamps in het kader van de Beker van de Koning.

“Ik had nog niet de eer om een Gallardo aan de tand te voelen, maar mijn inziens is het één van de snelste wagens van het GT3-veld, doet de Belgische Nederlander uit de doeken. “Ondanks het feit dat wij in Francorchamps met de Ferrari’s 430 van JMB de felbegeerde beker wonnen, waren de Gallardo’s toch een kleine twee seconden sneller tijdens de kwalificaties. Peter Kox was tijdens de kwalificaties van de Belcar Midsummer Race méér dan één seconde sneller dan de Mosler van Radermecker en zette de Gallardo op de pole. Zijn onervaren ploegmaat Ritskes slaagde erin om gedurende 25 minuten aan de leiding te fietsen alvorens in de fout te gaan. Deze feiten geven me het gevoel dat we de goede keuze maakten. De Gallardo heeft een identiek schakelsysteem als de Ferrari 430 GT3. Het schakelsysteem aan het stuur heeft als voordeel dat je niet hoeft te ontkoppelen en tussengas te geven. Dat levert een tijdswinst op en heeft ook een psychologisch voordeel. Verkeerd schakelen behoort tot het verleden. En wanneer je te vroeg een tandje lager schakelt, weigert de elektronica waardoor je de motor niet over zijn maximale toerental kan jagen. Daardoor kan je de remzones iets verleggen”.
“We zullen beschikken over een nagelnieuw exemplaar uit de ateliers van Reiter Engineering. Het wordt terug een nieuwe uitdaging en hopelijk vinden we snel de ideale afstelling. Net als Patrick gok ik op een plaatsje binnen de top 5. Vooral tijdens de korte sprints moeten we normaliter goed uit de verf komen. Ik ben en blijf een sprinter in hart en nieren”.

lamborghini_gallardo_gt3_1Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet