WTCC

WTCC: SEAT-dieselarmada ijzersterk in kwalificatie

wtcc_curitiba_quali_muller_voor_monteiro_480
Op weg naar zijn tweede WTCC-pole (na Monza vorig jaar): Yvan Muller voor Tiago Monteiro

In de vrije trainingen deden de SEAT-dieselrijders het nog enigszins rustig aan, maar in de kwalificatie ontvouwden ze het volle potentieel van hun TDI’s, die het op 900 meter boven de zeespiegel uitermate goed deden. In eendrachtig teamwork reed Yvan Muller naar de pole-position voor zijn Zweedse merkgenoot Rickard Rydell. Lokale held Augusto Farfus was beste BMW-rijder op de derde plek. Alle vijf de SEAT-fabrieksrijders kwalificeerden zich met hun diesels in de top tien. Tom Coronel kwalificeerde zich als tiende, Olivier Tielemans bezet de 18e plaats als vierde privérijder.

Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC

Regerend wereldkampioen Andy Priaulx was de eerste die de baan op ging, gevolgd door de voltallige BMW-armada. Nicola Larini zette als eerste een snelle tijd neer, maar werd al snel van de koppositie verdrongen door Rickard Rydell, die voor het eerst in Curitiba het ware potentieel van de Leon TDI’s toonde met een tijd van 1.24.404 minuten, waarmee de poletijd van vorig jaar al met 0,3 seconden verbeterd werd.

Trein van vier SEAT-rijders, rode vlag na crash Menu
Halverwege de sessie was er een trein van vier SEAT-rijders met Yvan Muller, Tiago Monteiro, Tom Coronel en Pierre-Yves Corthals. Merkwaardig genoeg reed Muller van dit viertal de snelste tijd met 1.24,295, terwijl Monteiro naar de vierde en Coronel naar de negende tijd reed. Korte tijd later raakte Alain Menu de controle over zijn Chevrolet kwijt bij het uitkomen van de Curva de Victoria, de laatste linker bocht voor het rechte stuk van start en finish. De auto raakte met de linker kant vol de bandenstapel en liep forse schade op, maar Menu kon het wrak gelukkig ongedeerde verlaten. Met nog 13 minuten en 11 seconden op de klok werd de training met de rode vlag onderbroken. Merkwaardig genoeg was het exact dezelfde plek waar Menu twee jaar geleden ook al eens hard van de baan raakte.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet