NASCAR

NASCAR: Ryan Newman wint Daytona 500

daytona_newman
De winnende nummer 12-Dodge van Ryan Newman voor de start

Roger Penske probeerde het met zijn team al heel vaak bij de Daytona 500, maar nog nooit slaagde één van zijn rijders erin om de belangrijkste NASCAR-race van het jaar te winnen. Tot vandaag. Ryan Newman en Kurt Bush maakten er gelijk een dubbelzege voor het Dodge-team van “The Captain” van. De spanning in de 50e editie van de Daytona 500 kwam pas in de slotfase. Vier neutralisaties in de laatste 20 ronden zorgden voor volop spektakel. Voor Toyota was er eveneens succes met de derde plaats voor Tony Stewart, het beste Cup-resultaat voor Toyota tot nu toe.

Tekst: René de Boer
Foto's: Ed Heuvink, René de BoerKurt Bush en Denny Hamlin in de beide Joe Gibbs-Toyota’s en Jeff Gordon, Jimmie Johnson en Dale Earnhardt Jr, alledrie in Hendrick-Chevrolets, bepaalden gedurende de eerste helft van de wedstrijd de gang van zaken aan de kop van het veld. Aanvankelijk kon ook Tony Stewart in de derde Gibbs-Toyota nog het tempo van de kopgroep bijhouden, maar de winnaar van de Nationwide- (voorheen Busch-) race van gisteren viel al snel terug. Ook de 500-winnaar van vorig jaar, Kevin Harvick, verdween al in een vroeg stadium uit de voorste gelederen, hij klaagde over motorproblemen.

Tijdverlies voor Johnson
In ronde 75 kwamen de meeste rijders voor de tweede maal binnen voor een geplande pitstop. Daarbij verloor regerend kampioen Jimmie Johnson veel tijd, omdat er aan zijn auto veranderingen aan de wielophanging moesten worden doorgevoerd. Vier ronden later was er de eerste neutralisatie vanwege brokstukken op de baan. In ronde 83 werd de race weer vrijgegeven met Reed Sorenson aan de leiding voor Kurt en Kyle Bush. De vreugde van Sorenson, die in tegenstelling tot de meeste anderen niet de pits in geweest was, duurde echter niet lang: een halve ronde later was hij al teruggevallen naar de 13e plaats. Daarmee reed Kurt Bush aan de leiding voor zijn jongere broer Kyle.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet