Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing Shows: Volop genieten op Rétromobile

retromobile_3

Veilinghuis Bonhams houdt op Rétromobile jaarlijks een verkoop, een van de belangrijkste van Europa. Tot de topstukken behoorde, naast een zeldzame Mercedes S Kompressor met Saoutchik-carroserie uit 1928, die wegging voor 2,1 miljoen Euro, deze Sauber-Mercedes C9, chassisnummer C9-05, de auto die met Jochen Mass en Jean-Louis Schlesser in 1989 de wereldtitel won in de Groep C-lange-afstandsraces. De auto won in dat jaar de races op Donington, Jarama, Mexico en Suzuka, reed de snelste ronde op de Nürburgring en in Mexico en eindigde met Schlesser, Jean-Pierre Jabouille en Alain Cudini als vijfde tijdens de 24 Uur van Le Mans - de enige keer in dat jaar dat de auto met witte in plaats van gele buitenspiegels was uitgevoerd. Het genoemde trio stond ook op pole in Le Mans, maar de snelste tijd in de kwalificatie reed Schlesser met chassisnummer C9-02. Chassisnummer 5 deed in de training alleen dienst als reserve-auto, wat destijds door een maas in het reglement nog kon. Hoewel de Sauber-Mercedes door Bonhams luidkeels was aangeprezen en de geschatte opbrengst ergens tussen de 1,5 en 2,5 miljoen moest liggen, vond de auto geen koper.

retromobile_10

Dat auto's op veilingen niet per definitie duur behoeven te zijn, blijkt echter wel uit deze Alfa Zagato junior, die wegging voor 14.000 Euro. Daar heb je een heel fraaie klassieker voor. De auto komt uit de collectie van een Nederlandse verzamelaar, Pim Hascher, die vorig najaar overleed. Hascher, vroeger van beroep bassist bij het Koninklijk Concertgebouworkest, werd direct na de Tweede Wereldoorlog een van de eerste serieuze klassiekerverzamelaars in Nederland. Met geleend geld kocht hij een Mercedes-Benz 500K, die jarenlang verstopt was geweest in een kelder bij de Albert Cuyp. In de jaren daarna breidde hij zijn verzameling gestaag uit met topstukken als een Bugatti 57 cabriolet, een Veritas, een BMW 328 en een Talbot Lago Record. "Aanbiedingen om een van zijn auto's te mogen kopen sloeg hij meestal af", schrijft een andere Nederlandse collectionneur, Paul Schouwenburg, in een bijdrage over Hascher in de Bonhams-veilingcatalogus. Na Haschers overlijden werd nu een groot deel van zijn collectie bij Bonhams geveild.

retromobile_11 

Ook op de Bonhams-veiling deze Amilcar met bijzondere carrosserie, gedeeltelijk in hout. Amilcar wordt ook wel aangeduid als "poor man's Bugatti". Wie de auto ziet begrijpt meteen waarom.


 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet