Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: GrandAm Pole voor Ford Riley op Daytona

De Ford Rileys van Michael Shank Racing zorgden tijdens de kwalificatie van de 24 Uren van Daytona voor een sensatie. Beide Ford Rileys van het team van Michael Shank vertrekken voor de eerste 24 Uurs Marathon van 2008 vanaf de eerste startrij. Patrick Huisman en Robert Doornbos kwamen tijdens de eerste kwalificatie geheel niet aan rijden toe. Hun Oostenrijkse teamgenoot Richard Lietz crashte.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ford Motorsport, Porsche

2008_daytona_porsche
Zoals gebruikelijk veel Porsches in de GT klasse op Daytona maar Mazda pakte de pole.

Pech voor Huisman/Doornbos/Lietz/Johnson
Door een crash van Richard Lietz kwamen Robert Doornbos en Patrick Huisman met hun Synergy Porsche GT3 Cup niet meer aan rijden toe, en kwalificeerden zich als laatste. In de tweede kwalificatie vandaag plaatste de Synergy Porsche GT3 Cup zich als derde, wat een startplaats in het middenveld betekent. Dit jaar verschijnen er naast de 25 Daytona Prototypes maar liefst 42 GT bolides aan de start. Zoals verwacht kwalificeerde de Mazda RX8 van Ham/Hasekll/Matos/Tremblay zich als snelste de GT klasse.

Pole voor Michael Shank Racing
Het team van Michael Shank Racing deed het uitstekend tijdens de kwalificatie. Beide Shank Ford Rileys vertrekken vanaf de eerste startrij. De Braziliaan Oswaldo Negri veroverde met 1.40. 793 de pole, terwijl NASCAR-coureur A.J. Allmendinger met 1.40.802 de tweede tijd liet registreren. Onze zuiderbuur Marc Goossens vertrekt met 1.41.041 vanaf de derde startplek. Het Chip Ganassi Dream Team met Juna Pablo Montoya, Dario Franchitti/Scott Pruett/Memo Rojas kwalificeerde zich voor deze langeafstandsmarathon als zesde met een tijd van 1.41.505. Montoya won vorig jaar immers zijn debuut voor Ganassi deze langeafstandsklassieker.

daytona_2008_qualifying
Het team van Michael Shank zorgde voor een enorme verrassing

Polesitter Oswaldo Negri: “Voor het team van Michael Shank is het natuurlijk fantastisch om op deze wijze de samenwerking met Ford te beginnen. Met A.J. naast mij is dit natuurlijk een goed begin van de wedstrijd. Hopelijk kunnen wij het vasthouden en de wedstrijd op onze naam schrijven.

A. J. Allmendinger: “Michael Shank heeft andermaal een formidabel team samengesteld en het is fantastisch om weer voor hen uit te komen. De auto was erg sterk en dit is een goed begin van het weekend maar iedereen weet dat dit een lange wedstrijd is en het werk begint pas zaterdagmiddag als de wedstrijd van start gaat.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet