Formule 1

Formule 1: Maurice Trintignant overleden

Afgelopen weekend overleed in het ziekenhuis van Nimes de legendarische Maurice Trintignant, die ruim drie decennia lang in de racerij actief was.

Tekst: Willem J.Staat

De legendarische Trintignant werd in 1917 geboren in Saint-Cercle-Les Vignes, als zoon van de plaatselijke burgemeester, die zich tevens met de wijnbouw bezighield. Een traditie die Maurice later eveneens voortzette.

Ook zijn twee broers namen aan races deel, maar Louis Trintignant kwam in 1933 om het leven. Toch besloot Maurice zijn carriere voort te zetten en won kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog de befaamde Grand Prix de La Frontieres in het Belgische Chimay.

Direct na de bevrijding in 1945 nam Trintignant weer aan races deel met zijn oude 2,3L Bugatti die hij voor de Duitsers wist te verbergen. Een zware crash in het Zwitserse Bremgarten kostte Trintignant in 1948 bijna het leven, maar binnen 15 dagen herstelde hij op wonderbaarlijke wijze.

Trintignant won de 24 Uren van Le Mans in 1954 samen met Froilan Gonzales op Ferrari. Hij kwam in 82 Formule 1 wedstrijden uit en won de GP van Monaco in 1955 en 1958. Ook won hij vele non-championship F1 wedstrijden.
In 1963 nam hij definitief afscheid van de autosport. In zijn lange carrière kwam Trintignant o.a. uit voor Porsche, Ferrari, Aston Martin,Maserati, BRM en Cooper.

De Petoulet wijnen van Trintignant dragen het beroemde etiquet "De wijn van de kampioenen".

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet