Algemeen

Dragracing: NHRA past Countdown to the Championship aan

countdown_2008

De NHRA heeft geluisterd naar de kritiek en de opzet van de Countdown to the Championship aangepast. Dit jaar mogen na achttien wedstrijden de eerste tien uit de tussenstand in de resterende zes races gaan strijden om de titel. Daarmee komt de titel weer terecht bij degene die zich over meerdere wedstrijden de beste toont en niet alleen in de laatste twee wedstrijden net een beetje meer geluk heeft dan zijn concurrenten.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: Remco Scheelings

Het afgelopen seizoen werd de Countdown to the Championship geïntroduceerd. Na 17 wedstrijden kwamen alleen de eerste acht nog in aanmerking voor de titel. Daarbij werden de behaalde punten geschrapt en een nieuw saldo toegekend. Het onderlinge verschil bedroeg slechts tien punten. Na weer vier wedstrijden gingen de beste vier door naar de laatste play-off. Ook nu werd het onderlinge verschil teruggebracht tot tien punten. In de laatste twee wedstrijden van het seizoen beslisten de overgebleven vier rijders wie zich de nieuwe kampioen mocht noemen. Dit systeem kreeg de nodige kritiek omdat de geluksfactor bij de laatste twee voor de titel (en USD 500.000,--) beslissende wedstrijden een te grote rol zou spelen en de teams buiten de topvier nauwelijks publiciteit kregen.

De NHRA heeft zich de kritiek aangetrokken, de Countdown aangepast en een stuk simpeler gemaakt. De NHRA POWERade Drag Racing Series kent in 2008 maar liefst 24 wedstrijden. Na 18 wedstrijden maakt alleen de toptien nog aanspraak op de titel. De onderlinge verschillen worden teruggebracht tot tien punten waarbij de leider echter een bonus krijgt van twintig punten. Hij begint deel twee van het seizoen met een voorsprong van dertig punten op nummer twee. In de laatste zes wedstrijden maakt de toptien vervolgens uit wie zich de nieuwe kampioen mag noemen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet