24H Series

24H Series: Wisselende condities in TOYO TIRES 24H of Dubai

480_dubai_actie2

Sterk wisselende weersomstandigheden bepalen het beeld bij de derde editie van de TOYO TIRES 24H of Dubai. Na zeven uur in de wedstrijd zette voor de eerste maal lichte regen in, maar korte tijd later stroomde het hemelwater met bakken naar beneden. Omdat het in Dubai al maandenlang niet geregend had, werd de baan spiegelglad, hetgeen het voor de deelnemers uitermate lastig maakte. Meerdere malen moest de wedstrijdleiding gebruik maken van de “Code 60”-regeling (maximum snelheid 60 km/u voor alle deelnemers), nadat er diverse rijders van de baan waren geraakt. In de vroege uren van de zaterdagochtend rijdt de Porsche 997 GT3 RSR van het Australische team VIP Pet Foods aan de leiding (Tony Quinn, Klark Quinn, Craig Baird, Jonathan Webb), gevolgd door de Porsche 911 GT3 Cup van Bleekemolens Race Planet (Michael Bleekemolen, Sebastiaan Bleekemolen, Jeroen Bleekemolen en Jan Lammers).

Tekst: PR

Regen is in Dubai een vrij ongebruikelijk fenomeen, en zeker in de hoeveelheden waarmee het tijdens de TOYO TIRES 24H of Dubai naar beneden kwam. Volgens informatie van lokale bewoners viel er in april vorig jaar voor de laatste keer enige regen van betekenis op het Dubai Autodrome. De vele stof, zand, olie en rubber op de baan maakten het asfalt in combinatie met de regen spiegelglad. Dat leidde er vervolgens weer toe dat diverse deelnemers van de baan raakten. De gevolgen bleven beperkt tot materiële schade, maar voor vele rijders was het rijden in de regen, en dan ook nog in het donker, wel een heel spannende nieuwe ervaring. Rond één uur in de nacht kwam er opnieuw een hoosbui naar beneden, terwijl het asfalt de enorme hoeveelheden regen nauwelijks kon verwerken. Daardoor stonden er overal plassen op de baan en vele rijders kregen te maken met aquaplaning.

Later in de nacht werden de omstandigheden iets beter, maar her en der sloeg ook zichtbaar de vermoeidheid toe bij rijders en teamleden. Voor het Australische VIP Pet Foods-team bleek dat allemaal geen probleem. De zwart-geel gekleurde Porsche 997 GT3 RSR met het startnummer 39 nam in het zesde uur de leiding in het algemeen klassement over en afgezien van een korte pitstop kort daarna raakte het team deze positie niet meer kwijt. In de klasse SP1 voor 24-uurs-specials leidt de Renault Mégane Trophy van het Belgische team Delahaye Renault Belgium (Bas Leinders, Stéphane Lemeret, Gregory Franchi, Vincent Vosse, Frédéric Bouvy) op de derde plaats in het totaalklassement, snelste diesel-auto in het veld is de BMW 120D van Belien Motorsport (Patrick Belien, Dimitri Cuyvers, Rob Cuyvers en Stefan Verhoeven).

480_dubai_actie1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet