NASCAR

NASCAR: Toyota's snel op Daytona. Montoya wil uitgefloten worden

De afgelopen drie dagen werd er op de Daytona International Speedway ter voorbereiding van de Daytona 500 volgende maand uitgebreid getest. Gedurende de afgelopen dagen hebben de Toyota’s duidelijk de toon gezet.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ford/GrandAm


08nascarfusion_02

De Car of Tomorrow is de Car of Today geworden. In dit geval de Ford Fusion.

Toyota geeft waarschuwingsschot

Tijdens de laatste drie dagen werd op Daytona uitgebreid getest, en Toyota heeft duidelijk een waarschuwingsschot afgegeven. Jimmie Johnson domineerde de eerste twee tests, maar later prijkten de namen van de Toyota-coureurs Kyle Busch en J.J. Yeley bovenaan de time-sheets. Al op Talladega deden de Toyota’s het uitstekend en de afgelopen drie maanden werkten meer dan vijftien mensen aan de ontwikkeling van de motor. Lee White van Toyota: “Ik ben erg optimistisch dat wij dit jaar goed gaan scoren tijdens de Daytona 500.” Jacques Villeneuve liet tijdens één van de test-sessies zelfs een tweede tijd noteren. Tijdens de afsluitende tests waren de Toyota’s van Kyle Busch en A.J. Allmendinger het snelst, gevolgd door Ford-coureur Matt Kenseth en Reed Sorensen met een Dodge.

Ook waren er tijdens de z.g. “draft-sessies” de nodige bandenproblemen, die verschillende rijders zorgen baarden. Chad Knaus, Jimmie Johnson’s crew-chief bagatelliseerde dit enigszins. “Dit is toch elk jaar in Daytona hetzelfde, bij de Shoot Out hoor je de mensen nog klagen, en na de wedstrijd hoor je ze er niet meer over” aldus Knaus.

montoya_2008
Als je in NASCAR door de fans wordt uitgefloten en veel boegeroep in ontvangst mag
nemen, dan tel je volgens Montoya pas echt mee.

Montoya wil uitgefloten worden!
Juan Pablo Montoya sloot het NASCAR-seizoen 2007 als beste rookie voor het team van Chip Ganassi af. De fans echter namen deze prestatie niet in dank af. Naarmate het seizoen vorderde werd Montoya op steeds grotere fluitconcerten getrakteerd. Montoya heeft daar absoluut geen moeite mee. “Nou, ik word liever uitgefloten dan dat er van mij geen notie genomen wordt. Het betekent gewoon dat ik dus een uitstekende job verricht. Ook Jeff Gordon en Dale Earnhardt Sr. werden in het begin van hun carrière uitgefloten. Aangezien ik dus word uitgefloten veronderstel ik dat ik het erg goed doe. Eigenlijk hadden ze misschien wel een beetje gelijk. Als je hier racete is een 15e plaats nog niet eens zo slecht. In de Formule 1 ben je er al doodziek van als je als vijfde eindigt” Overigens liet teambaas Chip Ganassi doorschemeren dat hij van Montoya in 2008 nog betere resultaten verwacht. “Montoya moet aan het eind van het jaar gewoon in de “Chase” zitten. M.a.w. Ganassi verwacht dat Montoya dit jaar voor het kampioenschap gaat.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet