24H Series

24H Series: VIP Pet Foods-Porsche op pole voor TOYO TIRES 24H of Dubai

Het Australische team VIP Pet Foods (Porsche 911 RSR) vertrekt morgen vanaf de pole-position voor de derde editie van de TOYO TIRES 24H of Dubai. Routinier Craig Baird (Nieuw-Zeeland) reed met 2.01,847 minuten de snelste tijd in de spannende slotfase van de twee uur durende kwalificatietraining. Daarmee hielp hij zijn Australische teamgenoten Tony Quinn, Klark Quinn en Jonathan Webb aan de pole. Nipt geslagen op de tweede plaats staat de Proton Competition-Porsche met de Denen Allan Simonsen en Lars Erik Nielsen, de Duitser Christian Ried en de tweevoudig Porsche Supercup-kampioen, Richard Westbrook uit Groot-Brittannië. De Konrad Motorsport-Porsche met Jeroen Bleekemolen, Wolfgang Kaufmann, Franz Konrad en Michael Schrey vertrekt als derde voor de race, die morgen, vrijdag 11 januari, om 14.00 uur van start gaat

Tekst: PR

De kwalificatie was een bijzonder spannende aangelegenheid, want naarmate in de slotfase van de twee uur durende sessie aan het eind van de middag de temperatuur daalde, werden de rondetijden steeds sneller. Zo ondernamen in de laatste 30 minuten nagenoeg alle teams nog een poging om hun startposities te verbeteren en de onderlinge volgorde aan de top van de ranglijst wijzigde dan ook nagenoeg na iedere ronde. Na het vallen van de zwart-wit geblokte vlag leek het Duitse Proton Competition-team met Allan Simonsen in de auto al zeker van de pole-position, maar ze hadden niet meer op de tegenaanval van het Australische VIP Pet Foods-team gerekend. Als één van de allerlaatste rijders op de baan perste Craig Baird er nog net een iets snellere tijd uit, die uiteindelijk genoeg bleek voor de pole-position.

De snelste tijd in de klasse SP1 (specials) was voor het Nederlandse team Equipe Verschuur 1 met de Renault Mégane Trophy (Bernhard ten Brinke, Wim Beelen, David Hart en Mike Verschuur). Zij bleven het Belgische Delahaye-team met een identieke auto (Bas Leinders, Stéphane Lemeret, Gregory Franchi, Vincent Vosse en Frédéric Bouvy) voor. In het algemeen klassement met 90 auto’s staat het Verschuur-team op de elfde plaats. Snelste team in de categorie A5 was ORMS Racing (BMW Z4 Coupé, Marko Hartung, Stefan Neuberger en Franz Engstler), gevolgd door het winnende team van vorig jaar, Duller Motorsport (BMW M3 E46, Dieter Quester, Philipp Peter, Stefano Zonca, Andrea Bellicchi).

De overige snelsten in de klassen: A1: Rhino’s 1 Leipert Motorsport (Ford Fiesta, Fredy Barth, Antonio Citera, Joe Schmidtler, Christopher Mies), A2: Maeder Motorsport (Honda S2000, Andreas Maeder, Reinhold Renger, Harald Jacksties, Reiner Schönauer, Friedhelm Mihm), A4: Bas Koeten Racing (BMW Z3 Coupé, Henk de Jong, Bert de Heus, Cees Visser, Kees Rijnhout, Robbert Rijnhout), D1: Schubert Motorsport 1 (BMW 120d, Heinz Schmersal, Stian Sorlie, Jörg Viebahn, Claudia Hürtgen), SP2: Kaleji Motorsport (Ferrari 430 GTC, John Sinders, Joe Macari, Adrian Newey, Robert Wilson).

De snelste drie rijders in de kwalificatie:

Craig Baird (1e plaats, VIP Pet Foods-Porsche 911 RSR, 2.01,847 minuten): “Vroeg in de sessie heb ik een snelle tijd gezet, maar in de slotfase werd het spannend, want toen werden de tijden steeds sneller. Het was een beetje een kwestie van geluk, wie een vrije ronde had kon zijn tijd verbeteren. Zo kwamen wij uiteindelijk aan de pole.”

Allan Simonsen (2e plaats, Proton Competition-Porsche 911 RSR, 2.02,009 minuten): “Het ging constant heen en weer tussen VIP Pet Foods, Konrad en ons. Toen ik de zwart-wit geblokte vlag zag, dacht ik dat ik de pole had, want dat zei het team tegen me via de radio. Ik was al blij, maar drie bochten later hoorde ik dat we het toch nog verloren hadden. Zo kan het gaan…”

Jeroen Bleekemolen (3e plaats, Konrad Motorsport-Porsche 911 RSR, 2.02,189 minuten): “Het was voor mij een heel drukke training, want ik moest eerst de Cup-Porsche van ons eigen team kwalificeren en daarna met de RSR van Konrad een snelle tijd proberen neer te zetten. Dat was wel even omschakelen, want qua remmen en aërodynamica is zo’n RSR heel anders dan een Cup-auto. In de slotfase was het heel spannend, maar ook een beetje een kwestie van geluk. Wie weinig verkeer had, was snel.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet