NASCAR

Div: Felle kritiek NASCAR-coureur Robby Gordon op afgelasten Dakar

NASCAR-coureur Robby Gordon, één van de weinige Amerikaanse deelnemers aan de Dakar rally uitte gisteren in Daytona felle kritiek op het niet doorgaan van het evenement.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s: Autostock/GM

robby_gordon
NASCAR-coureur Robby Gordon: "Geen goed woord over voor het afgelasten van Dakar"

Felle kritiek op Dakar organisatie
NASCAR-coureur Robby Gordon, in het verleden actief in de Champcarworldseries, en tevens een gevestigde naam in de offroadsport is één van de weinige Amerikanen die in 2005 een etappe won. Gordon, die elk jaar in Dakar voor zijn eigen security zorgt begrijpt de gevaren van Dakar, maar heeft voor het afgelasten van het evenement geen goed woord over.

Gordon: “Laat ik het in perspectief plaatsen. In een stad als Los Angeles worden er per dag gemiddeld elf mensen neergestoken, neergeslagen, beroofd of vermoord. Hoe erg het ook is, maar vanuit een pick-up hebben enkele pubers op 24 december in Mauritanië met een AK47 geweer mensen vermoord. Ik vind dit erg voor die families, maar het afgelasten van Dakar gaat er bij niet helemaal in, zeker omdat het nou niet bepaald om een bombardement ging. Ook was er geen sprake van een erg grote actie.”


4,5 Miljoen Dollar verlies
Gordon begrijpt niet dat de organisatoren niet met een alternatieve route of een hergroepering in Portugal op de proppen kwamen. Gordon had voor zijn team een sponsorbudget van 4,5 Miljoen dollar ter beschikking. Gordon: “Tot 2010 heb ik een waterdicht sponsorcontract, en wil graag terugkomen. Maar ik geloof niet dat dit evenement nog doorgaat. Wat Gordon het meeste ergert is dat de ASO organisatie vele miljoenen van andere mensen vasthoudt. Gordon: “ Ik weet niet wat voor verzekering ASO heeft maar ze hebben mij het inschrijfgeld van 360.000 dollar terug aangeboden en ik denk dat ASO nogal wat rechtszaken van de teams kan verwachten die hun investeringen terug willen hebben. “ASO is gewoon “out of business” en ik kan me nauwelijks voorstellen dat ze hiervan nog herstellen. Ik ben erg teleurgesteld over het feit dat een organisatie als ASO voor een dergelijk evenement geen alternatief draaiboek had.”

gordon_2007
Gordon tijdens de Dakar in 2007 met zijn Hummer

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet