Diversen

Div: Dakar Rally 2008 vanwege gevaar voor aanslagen afgelast!

Breaking news! De Dakar Rally gaat niet door. De organisatie heeft tot dit rigoureuze besluit moeten komen vanwege de veiligheidsrisico’s. De Franse contraspionagedienst heeft informatie dat er tijdens de rally aanslagen zouden worden gepleegd. De wedstrijd zou zaterdag van start gaan. Het is voor het eerst dat de vermaarde Dakar Rally wordt afgelast.

Tekst: Marc Kok

Mauritanië, het land waar een groot deel van de 6000 kilometer lange race doorheen zou trekken, is momenteel een bijzonder onveilige natie. Tijdens Kerst zijn daar vier Franse toeristen van het leven beroofd. Enkele dagen later zijn ook drie soldaten vermoord door schutters, die in verband worden gebracht met de terreurorganisatie Al Qaida. Frankrijk heeft inmiddels voor Mauritanië een negatief reisadvies uitgevaardigd. De geheime dienst van het land heeft tevens concrete aanwijzingen dat er tijdens de Dakar Rally aanslagen zouden worden gepleegd tegen de deelnemers.

Persconferentie
Vanmiddag om 13.00 uur was in het Portugese Lissabon, de startstad van Dakar 2008, een persconferentie. Daar is het nieuws officieel bevestigd. Liefst 600 teams zouden deelnemen aan Dakar 2008.

‘Begrijpelijk maar wel vervelend’
Fred van Putten, teamleider van de Nederlandse titelverdediger bij de trucks Hans Stacey, is momenteel in Portugal. "Als er een concreet en groot veiligheidsgevaar is voor de deelnemers en volgers, sta ik achter het besluit dat de wedstrijd niet doorgaat’’, vertelt hij vanuit Lissabon. "Maar het is heel vervelend natuurlijk. We zijn hier met acht wagens, waarvan vier wedstrijdwagens en een team van in totaal 24 man. Bovendien zijn we een half jaar bezig geweest met het bouwen van de trucks en alle andere voorbereidingen. Het is al met al bijzonder vervelend. We hebben er veel tijd in zitten. En geld. Maar daar komen we wel weer overheen. Ik vrees echter dat er ook teams zullen zijn die deze afgelasting financieel niet gaan overleven. Vergeet niet dat negentig procent van je totale kosten al vóór de start zijn gemaakt.''
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet