Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Citroen AX Cup: Voormalig Citroën AX-coureur ‘Bakker Bart’ van Elsland overleden

240_portret_bart2

Zakelijk verdiende hij zijn sporen als ‘Bakker Bart’. Maar in de nationale racewereld was Bart van Elsland midden jaren negentig bekend als een hobbycoureur én sponsor van onder meer de gebroeders Coronel. Op 31 december j.l. overleed hij aan de gevolgen van een hartaanval.

Tekst: Marc Kok
Foto’s: Archief Fast Company

Het is 1994. Nieuwe talenten als Tim Coronel, Sandor van Es en Gaby Uljee staan aan het begin van hun racecarrière en rijden mee in de Citroën AX GTi Cup. Ook Goede Tijden Slechte Tijden-actrice Ingeborg Wieten behoort tot de deelnemers, net als Bart van Elsland.

Ferrari
Van Elsland is geen wereldcoureur, maar geniet van de racerij. Hij valt tevens op als hij aankomt op de circuits. De weg tussen zijn huis en de racebaan legt hij af in een Ferrari, die hij op de paddock parkeert om vervolgens in een AX GTi te stappen en zijn rondjes te rijden.

480_actie_bart1

Succesvol
Van Elsland startte dertig jaar geleden een succesvolle zaak onder de naam ‘Bakker Bart’. Deze sponsornaam heeft midden jaren negentig op de Citroën van Tim Coronel geprijkt. Als broer Tom Coronel op succesvolle wijze de Formule 3 in stapt, is ‘Bakker Bart’ ook op de bolide te bewonderen.

Wintersport
Eind vorige eeuw verkocht Van Elsland zijn groot geworden bedrijf. Afgelopen Oudejaarsdag, terwijl hij op wintersportvakantie was, overleed Van Elsland. Hij is 53 jaar geworden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet