Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Diversen: Drukbezette Eindejaarsrace van Berghem wederom een succes!

100rnd_2

Een fantastisch slot van een succesvolle reeks 100 ronden wedstrijden te Berghem in 2007. Zo kan de wedstrijd omschreven worden die vandaag verreden werd in de Berghemse bossen. Al ruim van te voren was ook deze editie van het bekende 100 ronden concept al volledig volgeboekt en konden maarliefst 34 teams zich uitleven op de betrouwbare Kombi karts.

Tekst: Ewoud Frielink
Foto’s: Michael Melis (265 foto op Carpy.nl)


Bij aankomst van de teams stonden de Kombi Karts, voorzien van een 200cc Honda motor, al keurig opgesteld op het rechte stuk van de baan. Wachtend op het geweld dat komen ging. Maar voordat iedereen plaats kon nemen in zijn of haar kart - jawel ook waren er drie dames aanwezig! – werden de rijders ontvangen in de gezellige kantine van Berghem met oliebollen. Nadat de karts verloot waren gaf organisator Erna van den Biggelaar- van der Ham de nodige instructie voor het verloop van de dag middels een rijders briefing. Het deelnemers veld was wisselend in niveau, snelle ervaren heren uit België waren onverslaanbaar en ook moest het gehele veld rekening houden met Arie Vos, Randy Gevers en Joey Litjens. Geen onbekende namen uit de motorsport. Maar ook stonden onervaren teams aan de start met bijna, tot geen kart ervaring. Een goede mix die in elk gedeelte van het startveld onderlinge strijd opleverde.

100rnd_1

Verraderlijk circuit
Voorafgaande aan de start van de 100 ronden vond er een kwalificatie plaats. Ditmaal kregen de teams 15 minuten de tijd om een snelle ronde neer te zetten en eventueel, waar nodig, het circuit te verkennen. De baan lag er verraderlijk bij. Natte plekken in de binnenkant van de bochten en de kou maakte het er niet makkelijker op. Zoekend naar grip verbeterde elk team zich zichtbaar per ronde. De pole position ging uiteindelijk overtuigend naar de twee Belgische deelnemers uit het team waaihof.be. Met een tijd van 1:06.923 waren zij ruim een halve seconde sneller dan het team Vos-Gevers Litjens Racing. Team Autosport.nl1 bestond uit prijswinnaar Stefan Halters en Herbert Boender. Zo bescheiden ze waren voor aanvang van de kwalificatie, zo brutaal en snel waren ze op het circuit waar ze nog nooit één meter hebben afgelegd. Een derde positie in de kwalificatie was een knap resultaat.

100rnd_3

Tegen de klok van half vijf vertrokken de 34 teams richting de eerste bocht voor 100 ronden (ongeveer 2 uur). De banden waren inmiddels al wat afgekoeld waardoor veel rijders de mist in gingen en zich verschalkten bij meerdere bochten. De kop van het veld was echter al snel vertrokken en dan met name Team waaihof.be. Beide Belgische heren zette ongehoord snelle tijden neer en liepen tientallen meters per ronde uit op de rest van het veld. Het ‘motorsport team’ had het lastig in de openingsfase van de wedstrijd en vielen enkele plaatsen terug. Een opmars was echter al snel gemaakt en in de 21ste ronde gaf een derde positie weer alle kansen voor de rest van de wedstrijd.

100rnd_4.jpg

Strategie
Gedurende de 100 ronden mag elk team een eigen strategie uitvoeren. In het reglement staat dat er minimaal drie keer van rijder moet worden gewisseld en één tankstop moet plaats vinden. Laatst genoemde stop kon gecombineerd worden met een rijders wissel maar moest binnen de 45ste en 60ste ronde plaats vinden. Wanneer de overige wissels plaats vonden lag in de handen van elk team. Ook hier waren de verschillen groot. Het ene team wisselde keurig en snel op elk kwart van de wedstrijd, terwijl het andere team juist ruim drie keer wisselde en daar ook uitbreid de tijd voor namen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet