IndyCar

Champcar: Junqueira triomfeert, Bourdais elimineert Tracy

De Champcar wedstrijd in het Mexicaanse Monterrey leverde een overwinning op voor de Newman Haas coureur Bruno Junquiera, die een afwachtende houding aannam in een wedstrijd die een record aan safety fases kende op het stoffige circuit van Monterrey.

 Junqueira

Bruno Junqueira reed een verstandige race in Monterrey.Foto: champcar

De Champcar wedstrijd in het Mexicaanse Monterrey verdiende qua wedstrijdverloop bepaald geen schoonheidsprijs. Men sprintte van de ene safety-car fase naar de andere en ruim 50% van de afstand werd onder neutralisatie afgelegd.
De rookies drukten inmiddels wel hun stempel op de wedstrijd. Nelson Philippe en Björn Wirdheim toonden hun potentieel. Vooral HVM coureur Wirdheim drukte in de slotfase zijn stempel op de wedstrijd, maar een rookie-fout kostte hem uiteindelijk de overwinning. Wirdheim eindigde als achtste.
De slimme Bruno Junqueira, die zich tot de 61e ronde niet met de gevechten om de kop bemoeid had, greep zijn kans en pakte kort voor het einde de overwinning. Bruno Junqueira gaf na de wedstrijd ruiterlijk toe dat de enorme hitte in de cockpit hem en waarschijnlijk ook vele andere rijders parten speelde. De Canadezen Ranger en Tagliani eindigden resp. als tweede en derde, terwijl de kampioenen van de afgelopen twee jaren Tracy en Bourdais met elkaar in de clinch lagen.....

Het Tracy Bourdais incident
Bourdais, die nog als vijfde eindigde haalde flink uit naar de Canadees. "Ik mag hem als mens, maar niet al coureur." Toen Bourdais in de 49e ronde langs de Canadees wilde, gooide deze de deur dicht en elimineerde daarmee zichzelf. Tracy hinkte met een kapotte voorwielophanging naar de pits, terwijl Bourdais als vijfde zijn weg kon vervolgen. Tracy had over zijn Franse tegenstander een geheel andere opinie: "Ik heb hem genoeg ruimte gegeven, bovendien reed hij nou niet bepaald met het potentieel zoals hij dat in de training liet zien. Ik gaf hem genoeg ruimte, ik blokte hem nog niet eens. Het was wel Bourdais die over mijn auto heenreed."

De indrukwekkende prestatie van Andrew Ranger voor het Conquest Team van onze zuiderbuur Eric Bachelart kondigt duidelijk het einde van het Tracy tijdperk in Champcar aan. De 19-jarige Toyota Atlantic Rookie is de jongste rijder die ooit een podiumplaats in Champcar veroverde.

UITSLAG
1. Bruno Junquiera (BR) Lola Ford 76 ronden
2.03.38.021 gem. 124 kph.
2. Andrew Ranger (CDN) Lola Ford 76 ronden
3. Alex Tagliani (CDN) Lola Ford 76 ronden
4. Justin Wilson (GB) Lola Ford 76 ronden
5. Sebastien Bourdais (F)Lola Ford 76 ronden
6. Cristiano da Matta(BR)Lola Ford 76 ronden
7. Ryan Hunter Reay(USA) Lola Ford 76 ronden
8. Bjórn Wirdheim (S) Lola Ford 76 ronden
9. Oriol Servia (ESP) Lola Ford 76 ronden
10.A.J. Allmendinger(USA)Lola Ford 75 ronden

tekst Willem J.StaatAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet