Diversen

Div: Ekström verdedigt titel Race of Champions, Duitsland wint Nations' Cup

finalisten_roc_coc
De finalisten in de Race of Champions: Michael Schumacher en winnaar Mattias Ekström

Nadat hij vorig jaar rally-wereldkampioen Sébastien Loeb in diens eigen Citroën had verslagen, klopte regerend DTM-kampioen Mattias Ekström ditmaal zevenvoudig F1-wereldkampioen Michael Schumacher in de finale van de “Race of Champions”. Daarmee mag de Zweedse Audi-rijder zich voor de tweede achtereenvolgende keer “Champion of champions” noemen van het prestigieuze evenement, dat na drie jaar in het Stade de France in St. Dénis nabij Parijs nu voor het eerst in het geheel vernieuwde Londense Wembley-stadion werd gehouden.

Tekst: René de Boer
Foto's: PR

In de finale over drie heats kwam Mattias Ekström twee keer voor Michael Schumacher over de eindstreep, zodat hij de eindzege veiligstelde. Eerder had Ekström in de halve finale wereldkampioen toerwagens Andy Priaulx verslagen, terwijl Schumacher de viervoudig Champ Car-kampioen Sébastien Bourdais geklopt had. Formule 1-rijders Heikki Kovalainen, Jenson Button en David Coulthard waren al gestrand in de kwartfinales, evenals de Amerikaanse motorcross- en rallyspecialist Trevis Pastrana. In de achtste finale werd verrassend genoeg meteen al de voltallige rallyfractie verslagen: Marcus Grönholm, Alister McRae, Petter en Henning Solberg waren al na de eerste ronde uit de strijd, evenals NASCAR Nextel Cup-kampioen Jimmy Johnson (die in het duel tegen Champ Car-kampioen Bourdais het onderspit delfde), Formule 1-rijder Sebastian Vettel en toerwagenrijders Yvan Muller en Tom Kristensen.

roc_wembley
Het parcours in het nieuwe Wembley-stadion

Ekström: "Baan lastiger dan in Frankrijk"
Titelverdediger Ekström, die zijn succes van vorig jaar als zijn “grootste prestatie ooit” betitelde, zei na afloop: “De baan was dit keer wat lastiger dan vorig jaar in Frankrijk. Vooral de eerste bocht aan de buitenkant was moeilijk. Ik startte niet zo goed, maar het werd een prachtig evenement. Iedereen wil de wedstrijd winnen, ik geniet hier iedere keer opnieuw. Het was zeker niet makkelijk, want al die rijders zijn goed, of het nou de Formule 1- of de toerwagenrijders zijn. Iedereen die z’n ritme vindt, kan hier winnen.” Michael Schumacher zei: “Het was prachtig! Ik was niet zo goed in de Solution F (een toerwagen-silhouet-auto; RdB). Dat is misschien wel iets bijzonders bij mij; ik moet mijn wielen kunnen zien. We kwamen hier om plezier te hebben en om een bijdrage te leveren voor het goede doel. Het is geen kampioenschap dus er was geen druk, maar toch wil iedereen graag winnen! Ik vond het prachtig, ik hoop dat ik volgend jaar weer word uitgenodigd!”

schumacher_ekstrom_roc_coc
Mattias Ekström versloeg vorig jaar Sébastien Loeb en nu Michael Schumacher (links)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet