A1GP

A1GP: Nederland kan weinig potten breken in Zhuhai

Na de slechte zaterdag heeft Team Nederland op het Chinese Zhuhai het weekend niet echt een positieve wending kunnen geven. In de sprintrace verloor Bleekemolen een plaatsje en eindigde hij als negende. De hoofdrace verliep aanvankelijk voorspoediger en Bleekemolen rukte al snel op naar de toptien. Technisch falen liet de Nederlander echter geen keuze dan de auto te parkeren en te voet huiswaarts te keren. De overwinning in de hoofdrace ging naar polezitter Ammermüller voor Duitsland; in de hoofdrace boekte Karthikeyan voor India de eerste overwinning.

Tekst: Daan Jeuken

China blinkt uit in sprintrace
De rollende start gaat in eerste instantie behoorlijk goed en iedereen komt ongeschonden de eerste bocht door. Even verder is het echter een ander verhaal; Zuid-Afrika, Brazilië, Australië en Libanon komen met elkaar in aanraking en stranden in elkaar geketend. Wanneer de auto’s weer los zijn gemaakt kunnen Zuid-Afrika en Australië hun weg weer vervolgen en na enig aandringen kan ook Brazilië verder. Ook Maleisië is bij het incident betrokken en Alex Yoong kan met een lekke achterband de pitstraat halen.

De safetycar vangt het veld op, waarmee we de stand aan kop kunnen opnemen. De koplopers Duitsland en Zwitserland hebben de leiding behouden en ook Ierland en China hebben de aansluiting behouden. Nederland heeft één plekkie verloren aan India. Ook bij de herstart kan Bleekemolen geen plaats winnen, hij moet juist verdedigen naar Nieuw-Zeeland toe, dat vervolgens Canada voorbij ziet komen.

In het vervolg van de sprintrace rijdt het veld veelal als optocht naar de finish. Her en der worden wel wat plaagstootjes uitgedeeld, maar een serieuze aanval is ver te zoeken. Pas in de laatste fase komen de rijders los. Eerst passeert China Ierland voor plaats drie, waarmee Congfu Cheng op zijn thuisbaan een podium in de wacht sleept. Achter Nederland is Nieuw-Zeeland gefrustreerd geraakt van de kont van Canada en Reid beukt Canada van de baan voor plaats 10. De rest van het veld kijkt en loert, maar positiewisselingen zijn er niet meer.

Uitslag sprintrace A1 GP
Zhuhai China, zondag 16 december 2007

1. Duitsland, 13 ronden
2. Zwisterland, op 0.601
3. China, op 4.632
4. Ierland, op 6.707
5. Tsjechië, op 7.386
6. Groot-Brittannië, op 7.865
7. India, op 8.661
8. Frankrijk, op 9.033
9. Nederland, op 9.650
10. Nieuw-Zeeland, op 12.992

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet