Diversen

Div: Red Bull maakt rijderskader voor 2008 bekend

red_bull_buemi_hock_zaterdag
Sébastien Buemi rijdt met Red Bull-steun volgend jaar GP2

Een aantal weken geleden stond er in het gezaghebbende Britse vakblad "Autosport" een uitgebreide reportage over het talentenprogramma van energiedrankjesgigant Red Bull. Onderdeel van het artikel was een overzicht van rijders die de afgelopen jaren deel van dat programma uitmaakten, maar inmiddels niet meer de ondersteuning van Dietrich Mateschitz genieten. En dat was een hele lijst... Bij sommige namen betrapten we onszelf op de vaststelling: "Goh, ja, nooit meer iets van gehoord..." Het aanname- en ontslagbeleid van oud-coureur Dr. Helmut Marko, die voor Mateschitz het autosportprogramma van Red Bull leidt, is soms op z'n zachtst gezegd nogal onduidelijk. Een ding is zeker: er moet in ieder geval onvoorwaardelijk gepresteerd worden. Zo wekt het dan ook weinig verwondering dat Red Bull op zijn eigen website meldt dat er volgend jaar nog meer naar de prestaties gekeken gaat worden. "Competition from the beginning" is het motto.

Tekst: René de Boer
Foto: Gargantini/F3 Euro Series

Als Red Bull-rijder heb je je bovendien maar te schikken in het programma dat de sponsor voor je uitzet. Wil je dat niet, dan kun je elders zonder steun vanuit Salzburg je loopbaan voortzetten. Dat ondervond bijvoorbeeld de Portugees Filipe Albuquerque, die als vierde in de eindstand van de Renault World Series nou niet bepaald kan worden verweten dat hij slecht presteerde. Red Bull wilde hem een jaar Formule Nippon laten rijden. Wat voor de Portugees geen probleem was geweest, mits er daarna kansen in Europa hadden gelegen. Dat wilde Red Bull niet toezeggen, waarop de samenwerking werd beëindigd. Albuquerque behoort nu tot het forse aantal coureurs dat deze week in het Spaanse Almeria een Audi-DTM-auto test.

Testsessie op Estoril levert vier nieuwe rijders op
Om nieuwe rijders te vinden voor het selectiekader in 2008 hield Red Bull dit najaar een uitgebreide testsessie op het circuit van Estoril. Uiteindelijk zijn er vier nieuwe coureurs opgenomen in het kader: de Indiër Karun Chandhok (23), die volgend jaar in de GP2 uitkomt, de Spanjaard Daniel Juncadella (16), die zijn talent mag bewijzen in de Europese Formule BMW, alsmede de Australiër Daniel Ricciardo (18) en de Fransman Jean-Eric Vergne (17), die beide zullen racen in de Eurocup Formule Renault.

Dit zijn alle Red-Bull-rijders voor 2008 en de teams en klasses waarin ze uitkomen:

Mikhail ALESHIN RUS Team Carlin World Series by Renault
Jaime ALGUERSUARI ESP Team Carlin Brits Formule 3
Sébastien BUEMI SUI Arden GP2 / F1-testrijder
Karun CHANDHOK IND GP2
Stefano COLETTI MCN Team Signature Formule 3 Euro Serie
Tom DILLMANN FRA Team Mücke Formule 3 Euro Serie
Brendon HARTLEY NZL Team Carlin Brits Formule 3
Daniel JUNCADELLA ESP Euro Intern. Europees Formule BMW
Mika MÄKI FIN Team Mücke Formule 3 Euro Serie
Daniel RICCIARDO AUS Team SG Formule Renault 2.0
Jean Eric VERGNE FRA Team SG Formule Renault 2.0
Jean Karl VERNAY FRA Team Signature Formule 3 Euro Serie
Robert WICKENS CAN Team Carlin World Series by Renault
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet