DTM

DTM: Christijan Albers terug in de DTM?

albers_dtm_estoril_04
That winning feeling: Christijan Albers bij zijn - tot dusver - laatste DTM-zege, Estoril 2004

Audi test deze week op het Spaanse circuit van Almeria een aantal kandidaten voor de diverse vacante DTM-stoeltjes die het Beierse merk voor volgend jaar nog heeft. Tot die kandidaten behoort tot verrassing van velen ook een oude bekende: Christijan Albers neemt deze week voor het eerst sinds 2004 weer eens plaats achter het stuur van een DTM-auto. Met in totaal vijf DTM-overwinningen is Albers verreweg de succesvolste Nederlandse coureur in de historie van het kampioenschap. In 2003 streed hij zelfs tot in de laatste race volop mee om de kampioenstitel en in dat jaar won hij vier keer, vaker dan de uiteindelijke kampioen Bernd Schneider. Nadat hij eerder met Mercedes-Benz de genoemde successen boekte, zou hij nu dus mogelijkerwijs in actie kunnen komen voor aartsrivaal Audi. Zeker is er echter nog niets.

Tekst: René de Boer
Foto's: ITR e.V.


Albers reageert enigszins ontwijkend als we hem bellen. Ben je in Spanje? "Nee." Ga je naar Spanje? "Off the record, of on the record?" Nou, het laatste dan maar. "Dan kan ik helaas niks zeggen." Bij deze dus. Maar een goed verstaander heeft een half woord nodig. Dus kunnen we ervan uitgaan, dat Albers deze week in Almeria in een Audi A4 DTM zit, zoals vanmorgen al werd bericht in "De Telegraaf". In Almeria testen het Audi Sport Team Phoenix en het Audi-klantenteam Futurecom TME deze week elk met één auto. De link tussen Albers en Futurecom TME is duidelijk: het team is eigendom van Dr. Colin Kolles, die zoals bekend ook het Force India-F1-team leidt, voorheen bekend als Spyker.

Tal van kandidaten: zeven mannen en vier vrouwen
Albers is echter bepaald niet de enige die zijn zinnen heeft gezet op een zitje bij Audi. Hoewel men bij de fabriek in alle toonaarden zwijgt, kunnen we ervan uitgaan dat er deze week zeven mannen en vier vrouwen voor het merk met de vier ringen testen. Om met de dames te beginnen: hier gaat het om de opvolging van Vanina Ickx, omdat er tussen Audi en Mercedes-Benz de stilzwijgende afspraak geldt dat elk van de merken tenminste een dame in het rijderskader heeft. Kandidaten zijn de Zwitserse dames Rahel Frey en Natacha Gachnang,de Finse Emma Kimiläinen en de Duitse Steffi Halm. Het geruchtencircuit meldt dat met name Kimiläinen goede kansen heeft, maar qua potentieel en snelheid schatten we op dit moment Rahel Frey toch iets hoger in. Die heeft het afgelopen seizoen een paar goede dingen laten zien in de Formule Master. Gachnang was in de Formule BMW niet slecht, maar de vraag is of ze een DTM-auto aankan. Steffi Halm heeft zeker ook potentieel, zoals ze heeft laten zien in de formulewagens, maar na één jaar Porsche Carrera Cup komt DTM waarschijnlijk nog wat te vroeg voor haar. Alle genoemde dames testen bij Futurecom TME.

Mannen met en zonder ervaring
De mannen die in actie komen zijn, naast Albers, Johannes Stuck (zoon van Hans-Joachim, tegenwoordig bij het Volkswagen-concern) bij Futurecom TME plus Markus Winkelhock, André Lotterer, Marco Bonanomi, Adrian Valles en Filipe Albuquerque bij Phoenix. Winkelhock heeft dit seizoen al laten zien dat hij snel is en beschikt bovendien over de nodige DTM-ervaring. Lotterer is ook snel (testte in het verleden al een paar keer met Opel en deed de afgelopen jaren veel ervaring op in de Formule Nippon en de Japanse GT's). Voor Bonanomi, Valles en Albuquerque wordt het een première. De Portugees, dit seizoen vierde in de Renault World Series, nam te elfder ure de plek in van Michael Ammermüller bij de test, nu de Duitser is opgeroepen om komend weekend de kleuren van zijn land te verdedigen tijdens de A1GP-race in het Chinese Zhuhai.

albers_dtm_estoril_actie_04
Albers op weg naar de overwinning in Estoril na een prachtige actie op Mattias Ekström
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet