Diversen

Internationaal: World Finals: Kwalificaties en eerste series

De kop is eraf, de eerste belangrijke sessies zitten erop voor de deelnemers aan de Wereld Kampioenschap Rotax Max in Al Ain te Abu Dhabi. Gisteren vonden de kwalificaties plaats, vandaag en morgen staan de series op het programma.

Woensdag: Kwalificaties
Het eerste succes werd geboekt door Mats van den Brand. Mats kende een goede kwalificatie wat resulteerde in een eerste start rij op een tweede positie naast polezitter Takamoto Katsuta. Mats was de enigste rijder die zich kwalificeerde in de top 10. De Australiër David Sera greep de pole position in de Senioren klasse. Beste Nederlander was Ricardo Romkema. De wereld kampioen die dit evenement zijn wereldtitel zal verdedigen noteerde een achtste positie. Een goed uitgangspunt voor de series. Mike Joossens, vice-wereldkampioen, kwalificeerde zich enigszins teleurstellend op een 33ste startplek. De Canadees Pier-Luc Ouellette greep de pole position in de DD2 klasse. Pieter Scheefhals eindigde net buiten de top 10 op een 11de positie.

Donderdag: Series
Tijdens de eerste series van de Junioren klasse vonden onder andere Jack Swinkels en Sven van Bergeijk hun weg naar voren. Een respectievelijk zevende en tiende positie was het resultaat. Mats van den Brand kon zijn tweede positie niet verzilveren en moest genoegen nemen met een vierde plek. Terwijl Swinkels en Bergeijk weer iets terug vielen in hun tweede serie noteerde Mats van den Brand de eerste Nederlandse overwinning in Al Ain! Mats won zijn tweede serie voor de Australiër Daniel Rochford.

Mike Joossens maakte zijn teleurstellende kwalificatie positie meer dan goed in zijn eerste serie in de Senioren klasse. Joossens eindigde hier uitstekend op een zevende positie. Ricardo Romkema noteerde een knappe tweede plek in zijn eerste serie terwijl Nelson van der Pol verdienstelijk op een negende positie eindigde. Tijdens de tweede series voor de Senioren moesten de Nederlanders een stapje terug nemen. Behalve Nick Lindeman en Jeffrey van Bergeijk, beide heren verbeterde zich aanzienlijk ten opzichte van hun eerste serie. Respectievelijk eindigde zij op een 16de en zevende positie.

Dennis Kroes kwalificeerde zich als 29ste. Wellicht teleurstellend, maar Kroes zette dit resultaat compleet recht tijdens de eerste serie waar hij een zevende positie noteerde achter Jim Ringelberg. Pieter Scheefhals maakte met een overwinning in de DD2 klasse tijdens zijn eerste serie de eerste stap naar de Wereldtitel. Tijdens de tweede DD2 series reed Jim Ringelberg keurig naar een achtste positie. Scheefhals moest een stapje terug nemen en klasseerde zich als vierde.

Morgen (vrijdag) vindt het tweede gedeelte van de series plaats. Na een warm-up in de ochtend hebben de rijder nog een kans om hun positie in de series te verbeteren. De herkansing vindt ook morgen plaats. Zaterdag staan de pre-final en de final op het programma.

Live Timing (let op drie uur tijdverschil)

Foto's 25/11
Foto's 26/11
Foto's 27/11
Foto's 28/11Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet