Diversen

Div: Column Jeroen Bleekemolen over de set-up strategie

jeroen_met_tv_monitor

Jeroen Bleekemolen schrijft periodiek een column over alles wat met racen te maken heeft. Dit keer geeft de coureur van A1GP Team Nederland een kijkje achter de schermen van de set-up strategie.

We hebben een paar weken geen races gehad en zelfs niet aan de A1GP-raceauto’s kunnen werken. Die gaan altijd in een keer door van circuit naar circuit. Tussendoor vliegt iedereen naar huis. Maar wat kun je dan wel doen?

Natuurlijk proberen we de auto al zo ver mogelijk af te bouwen na de race op zondag avond. De versnellingsbak open, alles onderhouden, etc. Dan hebben we vaak nog de maandag om alles in te pakken. Daarna is alles klaar voor transport en krijgen we de auto pas weer op de woensdag of donderdag voor de volgende race op het circuit. In de tussentijd werkt er dus niemand aan. Tussen de races door spreken we vaak af met de engineers. Dan bekijken we wat er beter kan en proberen we samen tot een goede basis set-up te komen voor de volgende race. Daarbij kijken we naar gegevens van de vorige races en uiteraard naar gegevens van het circuit waar je heen gaat.

De auto’s zijn wel gelijk bij A1GP, maar je kunt ontzettend veel doen. Zo kun je o.a. de voor en achtervleugel stellen, de wagenhoogte, de camber, caster, sporing, veren, stelmogelijkheden op de schokdempers en anti-rollbar voor en achter. Dan kunnen we ook de hele geometrie aanpassen, door de ophangingen anders aan de auto te bevestigen, zowel voor als achter. Dit heeft heel veel invloed op alle bewegingen die de auto maakt. Voor de kenners kun je daarmee o.a. de anti-squad, anti-lift en anti-dive aanpassen.

Omdat we weinig tijd hebben op de circuits gebruiken veel teams tegenwoordig een simulatiesysteem, waarmee je diverse afstellingen kunt proberen. Dit is natuurlijk allemaal in theorie, dus het beste kun je gewoon dingen proberen op het circuit. Maar je kunt wel een aantal dingen als basis nemen.

Tijdens de drieënhalve testdag voor het seizoen hebben we een aantal extreme dingen geprobeerd, die je niet wil doen in een race weekend. Dan kun je te ver van een goede set-up vandaan gaan, dus daar zijn testdagen ideaal voor.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet