Formule 3

F3: Oliver Jarvis wint F3 Grand Prix Macau

f3_macau_jarvis_race
In een rijtje met Senna, de Schumachers en Coulthard: Macau-winnaar Oliver Jarvis

Voor de tweede maal op rij won een Brit de Formule 3 Grand Prix van Macau. Oliver Jarvis, dit seizoen derde in het Japans Formule 3-kampioenschap met drie overwinningen, zegevierde in de race over 15 ronden voor Kodai Tsukakoshi en Kazuya Oshima. Daarmee domineerden coureurs uit de Japanse serie de wedstrijd, terwijl het voor het eerst sinds lange tijd is dat de zege in een belangrijke internationale Formule 3-wedstrijd eens niet naar een Mercedes-motor gaat. De Toyota-krachtbron was dit weekend in Macau beslist een klasse apart. Beste Nederlander in de eindrangschikking was Carlo van Dam, die als veertiende geklasseerd werd.

Tekst: René de Boer
Foto's: Gargantini/F3 Euro Serie


Bij de start pakt Asmer de leiding, terwijl Jarvis wat terrein verliest. Jarvis pakt de leiding bij het uitkomen van Mandarin. Voor Yelmer Buurman is de race al in de eerste ronde ten einde nadat hij in Mandarin de vangrail raakt. Later blijkt dat er een wiel van zijn auto is afgelopen. Jarvis leidt voor Oshima, Bird, Asmer, Jelley en Tsukakoshi. Carlo van Dam is al twaalfde. Sam Bird valt in de eerste drie ronden terug, eerst door Asmer en dan door Tsukakoshi. In de vierde ronde verliest de Brit nog een plek aan de Braziliaan Robert Streit. In het onderlinge duel van Manor Motorsport haalt Mailleux James Jakes in en is daarmee achtste.

f3_macau_renger_race
Renger van der Zande kwam snelheid tekort

In de vijfde ronde valt Renger van der Zande terug naar de 19e plaats. In ronde zeven komt het einde voor Franck Mailleux, die bij de Moorish Hill de vangrails raakt. In de achtste ronde wordt de komst van de safety-car aangekondigd, die het veld vanaf het begin van de negende ronde oppikt bij start en finish. Daarmee wordt Jarvis’ voorsprong van ruim twee seconden tot nul gereduceerd. Best geklasseerde rijder uit de Euro Serie is daarmee James Jakes op de achtste plaats. Kort daarvoor verloor Carlo van Dam de twaalfde plaats aan Sébastien Buemi. In ronde elf wordt de race weer vrijgegeven met nog vijf ronden te gaan.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet