Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Zondag kwalificatie verdwijnt

De kwalificatie van de Formule 1 blijft een hekel punt. Vrijwel ieder seizoen is er weer een verandering in de kwalificatie-systeem en de systemen zijn allemaal zeer omstreden. Het nieuwe systeem is nog niet eens een half seizoen in gebruik of gaat nu alweer verdwijnen. Vanaf de volgende race zal er nog maar één kwalificatie zijn waarin alles moet gebeuren.

Tekst: Pieter de Boer

Het zat er al een tijdje aan te komen. De kritieken rondom het huidige kwalificatiesysteem waren er al vanaf race één. De tijd voor de teams om zich voor te bereiden op de race was te kort, tv-zenders mopperden over het systeem en ook de coureurs waren er niet over te spreken. Er wordt nu naar geluisterd, maar de huidige aanpassing naar één kwalificatieronde op zaterdag lijkt slechts een tijdelijke oplossing.

Het voorstel voor verandering van de kwalificatie is nog niet officieel aangenomen door de FIA, maar de teams zijn het onderling unaniem eens over het feit dat een verandering nodig is. Daardoor is de verwachting dat ook de FIA niet moeilijk hierover zal doen. Doordat iedereen het unaniem eens is zal al dit weekend voor het laatst de kwalificatie in zijn huidige vorm verreden worden.

De nieuwe afspraken houden kort gezegd in dat de teams in volle raceafstelling hun éne vliegende ronde laten rijden door de coureur. Daarna komt de wagen niet meer op de baan tot de start van de race. Het betekend voor de toeschouwers op het circuit dat ze de wagens na zaterdag één uur niet eerder dan zondag voor de race weer zullen zien, want ook een warm-up zal niet terug komen in het raceweekend. Of dit de uiteindelijk oplossing zal zijn is nog maar zeer de vraag, maar voorlopig is er weer even rust rondom het kwalificatie-systeem.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet