IndyCar

Champcar: Pech en ronderecord voor Robert Doornbos in Mexico. Laatste Champcarzege Bourdais

De Fransman Sebastien Bourdais heeft met een zijn 8e zege dit seizoen op het circuit Hermanos Rodriguez in Mexico City afscheid genomen van de Champcarworldseries. Zoals bekend vertrekt de Fransman naar de F1 voor het team van Torro Rosso. Robert Doornbos viel voortijdig uit maar leverde nog een fraai huzarenstukje.

Tekst Willem J. Staat.
Foto's Champcar

doornbos_record_run
Robert Doornbos kwam na de koppelingsschade nog een keer kort terug in
de wedstrijd. Hij verpulverde het baanrecord in Mexico City.


Sancties voor Bourdais en Rahal
De Champcarwedstrijd in Mexico City begon met een incident tijdens de warming up. De Newman Haas/Lanigan Teamgenoten Sebastien Bourdais en Graham Rahal hadden tijdens de 15 minuten durende warm-up sessie op hun respectievelijke gridtposities wat extra rubber neergelegd. Het neerleggen van rubber creëert een behoorlijk tractievoordeel bij de start van de wedstrijd. Het Newman Haas trucje werd niet door de Champcarofficials geapprecieerd en zowel Sebastien Bourdais als Graham Rahal moesten 22 seconden van hun 75 sec. Power to Passtijd inleveren. Uiteindelijk hadden deze sancties toch geen invloed op het wedstrijdresultaat.

Koppelingsproblemen
Net zoals bij de GP2 lijkt men in Champcar de koppelingsproblemen bij een staande start niet geheel onder controle te hebben. Bij de start kwamen drie auto’s gewoon niet van hun plek. De PK Panoz Cosworth van Oriol Servia kwam niet van zijn plek evenals de bolides Nelson Philippe, Alex Tagliani en Dan Clarke. De Minardi Team USA-coureur moet als eerste de strijd voortijdig staken. Bij de herstart valt Minardi Team USA-coureur Robert Doornbos direct terug. De koppeling blijkt het begeven te hebben. Daarmee is de Brit Justin Wilson zeker van de tweede plek in het kampioenschap. Doornbos: “De herstart was niet erg goed. De koppeling was gewoon weg en ik heb een goed seizoen gehad.” Omdat Wil Power zelfs Doornbos uit de Top 3 van het kampioenschap kon stoten nam men bij Minardi Team USA een nogal drastische beslissing. Men besloot de koppeling te vervangen om Robert de kans te geven een punt voor de snelste ronde te pakken. Na ruim een half uur ging de Minardi Team USA opnieuw de baan op. Doornbos stelde niet teleur, Hij zette een tijd van 1.24.713 op de klokken en verbeterde daarmee het baanrecord van Sebastien Bourdais uit 2006 met bijna 3 seconden! Waarbij realistisch gezien aangetekend moet worden dat men nu van de nieuwe Panoz gebruik maakt in tegenstelling tot de Lola. Anderzijds moet aangetekend worden dat deze tijd gewoon ruim twee seconden sneller was dan de rest van het veld. Het maakte in ieder geval grote indruk.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet