NASCAR

IRL: Ook Sam Hornish jr. gaat naar NASCAR!

De massale uittocht van formulewagencoureurs richting NASCAR lijkt niet te stuiten. Vanavond maakte drievoudig IRL-kampioen Sam Hornish jr. bekend dat ook hij definitief richting NASCAR vertrekt.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s IRL

hornish_penske
Sam Hornish jr.(midden) en Teambaas Roger Penske. Bij Penske wil men
Hornish jr. graag in NASCAR zien slagen.

Hornish jr. met Team Penske naar NASCAR
Drievoudig IRL-kampioen Sam Hornish jr., tevens winnaar van de Indy 500 in 2006, stapt eveneens naar NASCAR over. De bekendmaking kwam niet geheel onverwacht want Hornish jr. is al enkele keren in de Busch-series uitgekomen en kon zich tot op heden voor zes NASCAR Nextel Cup-wedstrijden niet kwalificeren. Juist daarom hadden insiders verwacht dat Hornish jr. met Team Penske in de Indycars zou blijven. Juist omdat het tot op heden nog niet bepaald van een leien dakje ging besloot Hornish jr. toch naar NASCAR over te gaan. Sam Hornish jr: “Dit was één van de moeilijkste beslissingen in mijn carrière, maar toch heb ik er vertrouwen in dat ik mij aan de stockcars kan aanpassen. In tegenstelling tot het kwalificeren is het racen één van mijn sterkste kanten, en ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.”

Handig gebruik reglement
Volgens het NASCAR-reglement is Hornish jr. in de eerste vijf races mogelijk zeker van een startplaats, omdat de punten van de auto van Kurt Busch(eveneens Team Penske) overgeheveld kunnen worden. Mocht Hornish jr. in de kwalificaties toch te langzaam zijn, dan kan hij op basis hiervan toch aan de start verschijnen. Hornish jr. wilde hierop echter geen commentaar geven, maar verwees naar Juan Pablo Montoya. Hornish jr: “Hij kwam uit voor een team dat aan het begin van dit jaar zeker was van de eerste 35 startplaatsen en behoefde zich nergens zorgen over te maken. Hij had de punten voor die eerste vijf races en was automatisch van een startplaats verzekerd. Als Roger Penske mij de punten van Kurt Busch geeft zeg ik zeker geen nee.” Zoals bekend komt het team van Penske met Dodge in de NASCAR Nextel Cup uit.

Genadeslag voor IRL/Champcar?
Met het binnenhalen van diverse voormalige IRL/Champcar/F1 coureurs lijkt men bij NASCAR een behoorlijke genadeslag aan de eenzitterracerij in de VS te hebben toegebracht. Vorig jaar verliet A.J. Allmendinger Champcar, regerend kampioen Dario Franchitti verliet vrijwel direct de IRL voor het team van Chip Ganassi, oud Champcar/IRL-coureur Patrick Carpentier komt volgend seizoen eveneens in diverse NASCAR-wedstrijden uit, Juan Pablo Montoya en Scott Speed waren in de F1 niet meer welkom, maar werden door NASCAR met open armen ontvangen. Montoya boekte in Mexico zijn eerste zege in de Busch-series, maar doet het in de Nextel Cup uitstekend. Tot op heden is Montoya de beste Rookie van het seizoen 2007 in de Nextel Cup. Scott Speed wordt komend seizoen in de ARCA-series klaargestoomd voor het grote NASCAR-werk, en Jacques Villeneuve verbaasde recentelijk vriend en vijand door zich op Talladega als zesde te kwalificeren. De Canadees liet zich in de wedstrijd met zijn Toyota bewust terugvallen omdat hij zich niet in de titelstrijd wilde mengen maar oogstte veel lof van de media en zijn medeconcurrenten.

Ryan Briscoe opvolger Hornish jr in IRL?
De Australiër Ryan Briscoe die dit seizoen voor Team Penske in de American Le Mans Series samen met de Duitser Sascha Maassen won hij in o.a. in Houston en Lime Rock. Ook kwam Briscoe op Indianapolis in een soort Penske B-Team uit en eindigde keurig als vijfde.

last__ride
Sam Hornish jr. een van de beste ovalcoureurs ter wereld keert niet meer in de
eenzitterracerij terug.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet