NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson neemt leiding in de Chase naar de Cup over in Texas

In een adembenemende eindsprint tijdens de Dickies 500 nam Hendrick Motorsports -coureur Jimmie Johnson op de Texas Motor Speedway de leiding van Matt Kenseth over. Met zijn eerste zege in Texas nam Johnson met nog twee races te gaan tevens de leiding in de Chase naar de Cup van teamgenoot Jeff Gordon over.

Tekst Willem J. Staat
Foto;s GM en Autostock

johnson_texas
Jimmie Johnson in Texas een klase apart

Johnson nieuwe leider Chase naar de Cup
In een adembenemend duel tijdens de laatste 21 ronden op de Texas Motor Speedwat slaagde Hendrick Motorsports-coureur Jimmie Johnson erin, om de leider in de wedstrijd, Ford-coureur Matt Kenseth van de eerste plaats te verdringen en de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Johnson won voor het eerst in zijn NASCAR-carrière op de Texas Motor Speedway en behaalde zijn negende zege dit seizoen. Tevens was het de 32e NASCAR Nextel Cup zege in zijn carriere en de negende dit seizoen. In 2007 behaalde Johnson tot nu toe drie poles en eindigde negentien keer in de Top 5 en maar liefst 22 keer in de Top 10. Tevens evenaarde Johnson op Texas een uniek record voor Chevrolet. Het merk boekte haar 25e zege in één seizoen. Sinds 1958 was dat niet meer voorgekomen. Jimmie Johnson: “Wat een fantastische wedstrijd, aan het begin van de race was de auto niet echt fantastisch, maar crew-chief Chad Knaus kreeg het toch voor elkaar met de afstellingen. Eigenlijk was ik een beetje verbaasd dat Matt Kenseth het met twee oude banden zo lang uithield aan de kop. Maar ik geloof dat we de fans hier nogal wat spektakel geboden hebben. Toen ik mijn eerste aanval plaatste ging hij er vandoor en wist ik dat ik mijn aanval nog een keer moest uitstellen:” Over de interne rivaliteit tussen Jimmie Johnson en teamgenoot Jeff Gordon verklaarde Johnson afgelopen vrijdag het volgende. “Wij hebben hier ten minste geen FIA-waarnemers nodig.”

kenseth_texas
Matt Kenseth werd voor de tweede keer dit seizoen op de Texas Motor Speedway
verslagen.

Kenseth teleurgesteld
Jeff Gordon kwam met zijn Chevrolet niet verder dan een zevende plek Gordon: “Wij zaten er gewoon niet bij. Het was een teleurstellende dag. Wij zijn gewoon verslagen en hadden met de Top 3 mee moeten vechten. Pet af voor Jimmie Johnson en zijn crew. Zij hebben op een uitstekende strategie gewonnen. Aan het eind van de wedstrijd was onze auto eindelijk goed. Te laat dus.”

Ford-coureur Matt Kenseth was zwaar teleurgesteld. Eerder dit seizoen werd hij eveneens in de laatste ronde verslagen, toen Jeff Burton de zege voor zijn neus wegkaapte. Kenseth: “Als je de laatste drie ronden aan de leiding ligt en je wordt dan nog verslagen, dan is dat erg frustrerend. Ik geloof ook niet dat ik hem erg veel ruimte gaf, ik had het gevoel de gehele tijd dwars te gaan en bijna spinde ik van de baan af. Ik was blij dat ik het zaakje nog onder controle wist te houden. Met nog twee wedstrijden te gaan hebben zes rijders nog theoretisch een kans om de Cup voor zich op te eisen. Tony Stewart zag zijn kansen ook aanmerkelijk slinken toen hij bij een crash lichte schade opliep. Juan Pablo Montoya eindigde als 25e maar voert nog steeds het Rookie-klassement aan.

Voor Ford was er afgelopen zaterdag een lichtpuntje toen Carl Edwards de Busch-series op zijn naam schreef in een wedstrijd die door Kevin Harvick met Chevrolet gewonnen werd. Edwards had aan een elfde plek genoeg om de titel veilig te stellen.

UITSLAG(Provisional)
1. Jimmie Johnson Chevrolet 334 ronden
2. Matt Kenseth Ford 334 ronden
3. Martin Truex jr. Chevrolet 334 ronden
4. Kyle Busch Chevrolet 334 ronden
5. Ryan Newman Dodge 334 ronden
6. Jeff Burton Chevrolet 334 ronden
7. Jeff Gordon Chevrolet 334 ronden
8. Kurt Busch Dodge 334 ronden
9. Jamie McMurray Ford 334 ronden
10.Kevin Harvick Chevrolet 334 ronden

Chase naar de Cup
1. Jimmie Johnson 6382 punten
2. Jeff Gordon 6352 punten
3. Clint Bowyer 6201 punten
4. Kyle Busch 6043 punten
5. Carl Edwards 6025 punten
6. Tony Stewart 6009 punten
7. Jeff Burton 5951 punten
8. Kevin Harvick 5943 punten
9. Kurt Busch 5929 punten
10.Matt Kenseth 5928 punten
11.Denny Hamlin 5858 punten
12. Martin Truex jr. 5858 punten

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet