NASCAR

NASCAR: 31e zege Jimmie Johnson in Atlanta

Hendrick Motorsports-coureur Jimmie Johnson heeft op Atlanta zijn 31e zege in de NEXTEL Cup geboekt. Met zijn overwinning reduceerde Johnson zijn achterstand tot negen punten op lijstaanvoerder Jeff Gordon waardoor de Chase naar de Cup bijzonder spannend blijft.

Tekst Willem J. Staat.

johnson_atlanta
31e zege voor Jimmie Johnson op Atlanta. Foto: GM

31e zege Jimmie Johnson op Atlanta
Jimmie Johnson verwachtte niet dat hij de wedstrijd op Atlanta zou winnen. Johnson: “We hadden een auto waarmee je slechts om de 15e plek kon vechten. Crew-chief Chad Knaus wist de auto tijdens de pitstops wel iets aan de afstelling te verbeteren.” In de 320e ronde had Johnson zich naar de tweede plek weten op te werken. Bij een herstart in de 323e ronde vertraagde de leider in de wedstrijd, Denny Hamlin, aanzienlijk doordat hij zonder brandstof viel. Voor Martin Truex jr. was er geen ruimte meer, en die knalde vol achter bij Hamlin binnen. De race werd volgens NASCAR-reglement met enkele ronden verlengd, maar toen er in de 328e ronde bij de auto van Dale Eanrhartdt achter iets afbrak, werd er definitief onder neutralisatie afgevlagd. Earnhardt sleepte in zijn crash ook nog Jamie McMurray mee, die op dat moment de vijfde plaats bezette.

Ook teamgenoot Jeff Gordon kampte met afstellingproblemen. Na de 110e ronde viel hij zelfs naar de 21e plek terug. Gordon: “Ik heb vandaag enorm veel over de auto geklaagd. Zij luisteren dan ook naar me en raken niet gefrustreerd. De crew vecht terug.” Gordon eindigde tenslotte als zevende.

Nobele geste
Winnaar Jimmie Johnson stelde al zijn prijzengeld dat ver boven de één miljoen dollar beloopt, ter beschikking aan het Rode Kruis in Californië voor de slachtoffers van de bosbranden. Johnson is eveneens uit deze staat afkomstig.

vickers_atlanta
Toyota begint de aansluiting bij de kop van het veld te vinden. Foto:
Toyota Motorsports USA

Door het oog van de naald
De wedstrijd op Atlanta moest in de 64e ronde tijdelijk met rood onderbroken worden toen de Ford van David Gilliland vol door de aanstormende Chevrolet van Mark Martin getorpedeerd werd. Beiden bleven gelukkig ongedeerd. Daarnaast telde de wedstrijd maar liefst veertien neutralisaties. Bij Toyota is er een opgaande trend te constateren. Brian Vickers eindigde voor het Red Bull Team Toyota keurig als tiende, terwijl Michael Waltrip als elfde eindigde. 

reutimann_memphis
Nog meer goed nieuws voor Toyota in Memphis. David Reutimann won er de
Busch-wedstrijd afgelopen zaterdag. Foto: Toyota Motorsports USA 
 

NASCAR Kort Nieuws
David Reutimann won afgelopen zaterdagavond de Busch-wedstrijd in Memphis met zijn Toyota. Het was de eerste zege van Reutimann in de Busch-series. Reutimann had zich niet voor de wedstrijd in Atlanta weten te kwalificeren. Dario Franchitti eindigde slechts als 32e.De Schot kampte met een nukkig rempedaal en elimineerde onvrijwillig een tegenstander. Toch verklaarde de Ganassi-coureur meer dan tevreden te zijn en enorm veel in Memphis geleerd te hebben.

UITSLAG Pep Boys 500 Atlanta(provisional)
1. Jimmie Johnson Chevrolet 329 ronden
2. Carl Edwards Ford 329 ronden
3. Reed Sorenson Dodge 329 ronden
4. Matt Kenseth Ford 329 ronden
5. Jeff Burton Chevrolet 329 ronden
6. Clint Bowyer Chevrolet 329 ronden
7. Jeff Gordon Chevrolet 329 ronden
8. Kurt Busch Dodge 329 ronden
9.Kasey Kahne Dodge 329 ronden
10. Brian Vickers Toyota 329 ronden.

Chase naar de Cup
1. Jeff Gordon 6201 punten
2. Jimmie Johnson 6192 punten
3. Clint Bowyer 6090 punten
4. Carl Edwards 5940 punten
5. Tony Stewart 5879 punten
6. Kyle Busch 5873 punten
7. Kevin Harvick 5809 punten
8.Jeff Burton 5801 punten
9. Kurt Busch 5782 punten
10.Denny Hamlin 5777 punten
11.Mattt Kenseth 5753 punten
12. Martin Truex jr. 5688 punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet