Formido Swift Cup

Swift Cup: Mooi seizoen eindigt met zijn allen op het podium (lang)


480_leukgevecht_2636

Toptien
Steve Kirsch eindigt het jaar met een tweede plaats, terwijl Hans Bos zijn derde opeenvolgende derde plaats bemachtigt. De altijd in de voorste gelederen te vinden zijnde Martin van Rossen jr., Karel Verspaget en Suzanne Jager verdelen de plekken 4, 5 en 6. Bart van Raamsdonk eindigt voor de tweede opeenvolgende keer op P7, terwijl Daan Stots ook nog een kampioenschapspunt meesnoept. Marcel Dekker en Jasper Bijl vervolmaken de toptien.

Triomf
Tim van Gog vond zijn zege nog mooier dan zijn eerdere triomf op Zolder. "Want nu is Steve de kampioen en ik heb de champ verslagen. Bovendien is Zandvoort mijn thuiscircuit én zijn vandaag alle supporters van me aanwezig zijn. Dat was op Zolder niet zo.

480_tim_helm_1093

Zo zijn mijn opa en oma er nu bij en dat is super. Het was trouwens wel hard werken tijdens de wedstrijd. Want ik zat continu in mijn spiegels te kijken om Steve achter me te houden. Gelukkig kon ik het volhouden tot het eind. Bovendien ben ik twee in het kampioenschap. Al is het natuurlijk heel jammer dat ik Sandra Douma op zo’n manier voorbij heb moeten gaan. Zij heeft met die crash enorm veel pech gehad. Ik ga zeker even vragen aan haar hoe het met haar is.’’

480_hans_neus_1101

Brede grijns
Hans Bos kwam ook weer met een brede grijns de perskamer binnen. "Ik had het gezegd hè: ik zou weer op het podium komen’’, grapte de rijder. "Ik had een leuk gevecht met Karel Verspaget. We hebben onderweg wel een paar kleine tikkies uitgedeeld, maar het was fair. De safetycar kwam trouwens terecht de baan in, want vooral in de Kuhmo-bocht was het extreem glad. Ook ik ging een keer helemaal dwars daar. Al met al heb ik een topseizoen gehad. Met drie keer op het podium en een minimum aan schade. Ik ben supertevreden.’’

480_emoties_1100

Weer prut start
Suzanne Jager kwam in manche 2 weer tot een zesde plaats algemeen, die bovendien goed bleek voor nog een P1 in de dameswedstrijd. "Maar helaas ging weer die start prut. Ik snap er niks van. Tijdens de wedstrijden op Assen had ik nog een superstart. Maar sindsdien is het niks meer. Daar moet ik nog aan werken. Want tijdens de races gaat het super. Ik heb er weer een paar ingehaald. Al met al heb ik een leuk weekend gehad. En twee keer bij de Ladies Cup gewonnen! Ik ben in het klassement weer een plekje gestegen en als zevende geëindigd. Ik vind het jammer dat het seizoen klaar is. Ik heb nu al zin in volgend jaar!’’

‘Semi-debutant’
Naast de drie debutanten was er in de persoon van Robbert Bijl nog een semi-nieuwkomer. Hij was immers alleen met de Swift Cup-ervaring van het A1 GP-weekend naar het Circuit Park Zandvoort afgereisd. De oudere broer van Jasper Bijl had tijdens de Finaleraces eenzelfde prestatiecurve als de vorige keer: rustig beginnen, om vervolgens steeds verder naar voren te komen. Want vanaf de 19de kwalificatietijd en een 17de plek in de eerste race, was er in de laatste manche (ondanks het inkorten van de wedstrijd wegens een safetycar-situatie) een prima jump naar voren met plek 12.

480_robbert_bijl_0925

Knallen
"De laatste twee weekenden van het seizoen waren puur aanloopraces naar het volgend seizoen. Ik ben ervaring aan het opdoen. En mijn rondetijden gaan ook steeds meer naar beneden, dus dat is bemoedigend’’, stelde de autosportnieuwkomer. "Ik heb echt zin om volgend jaar te gaan knallen. Ik wil nog veel gaan trainen de komende winter. Hopelijk gaat dat lukken. Ik ben dit jaar koud ingestapt. Ik moet de auto nog beter leren kennen, maar heb het erg naar mijn zin. Vooral tijdens de tweede race kon ik lekker constante rondjes rijden. En zat ik al goed in de 2:09. Al met al kijk ik erg uit naar het komend seizoen’’, aldus Robbert Bijl.

480_champagne_douche1273

Iedereen het podium op
Over podiums gesproken. Na de Finaleraces kan iedere Swift-coureur zeggen dat ze ooit een keer het ereschavot hebben beklommen. Het is tekenend voor de goede sfeer dat alle rijders na afloop van de Finalerace met elkaar het eretrapje van Circuit Park Zandvoort beklommen voor een staatsieportret. Waarbij overigens de eerste drie bij de mannen en vrouwen ‘munitie’ hadden om de collega’s in het ootje te nemen. Zo kreeg iedereen een champagnedouche van de beste rijders van het seizoen!

480_podium_race2-544

Uitslag twee race Swift Cup:
1. Tim van Gog 12 ronden
2. Steve Kirsch op 0,665 seconde
3. Hans Bos op 0,998
4. Martin van Rossen jr. op 1,375
5. Karel Verspaget op 1,711
6. Suzanne Jager op 2,315
7. Bart van Raamsdonk op 2,807
8. Daan Stots op 3,601
9. Marcel Dekker op 4,289
10. Jasper Bijl op 4,885
11. Marcel van Leen op 5,224
12. Robbert Bijl op 5,671
13. Paul Flinterman op 6,163
14. Laura Kool op 7,175
15. Kim van den Berg op 7,976
16. Cees van Oord op 8,517
17. Nick Versteegh op 8,702
18. Björn Cornelissen op 3 ronden
Niet gefinisht: Peter Schreurs, Kevin Westermijer.
Niet gestart: Sandra Douma, Theresia Balk.

Eindstand Swift Cup 2007 na 14 races
1. Steve Kirsch 122 punten en kampioen!
2. Tim van Gog 84
3. Sandra Douma 72
4. Martin van Rossen jr. 61
5. Karel Verspaget 56
6. Hans Bos 31
7. Suzanne Jager 25
8. Bart van Raamsdonk 22
9. Marcel Dekker 20
10. Peter Schreurs 18
11. Marcel van Leen 14
12. Daan Stots 7
13. Jasper Bijl 5
14. Cees van Oord 4
15. Laura Kool 3
16. Björn Cornelissen 1
17. Kevin Westermeijer 1
Overige rijders hebben geen punten verzameld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet