Formido Swift Cup

Swift Cup: Mooi seizoen eindigt met zijn allen op het podium (lang)


480_start1_9898

Race 1
Op zondag 21 oktober iets na het middaguur worden de Swift-rijders voor 15.000 toeschouwers losgelaten voor de eerste van twee dagraces. Bij de start is poleman Steve Kirsch prima weg. Hij neemt de leiding voor Hans Bos en Tim van Gog, die beiden ook hun positie behouden. Martin van Rossen jr., Daan Stots, Karel Verspaget en Marcel Dekker volgen.

480_start1_175

480_start_achter_2069

Traditionele slechte start
Suzanne Jager, keurig als vijfde getraind, heeft haar traditionele slechte start. Ze verliest veel plaatsen. Bovendien moet ze bij het uitkomen van de Gerlachbocht door het gras en ook dat kost de nodige posities voor de dame die de afgelopen twee raceweekeinden de snelste raceronde heeft laten noteren.

480_jager_actie_9926

"Ook dit keer ging de start weer niet goed’’, legt de 22-jarige uit. "Ik probeer steeds iets anders, nu met 5.000 toeren proberen weg te komen, maar ook dit ging niet goed. Ik verloor meteen een aantal plaatsen. Toen ging ik bij de Gerlach-bocht ook nog eens rallycrossen door het gras. En kwam ik nog even tegen de vangrail aan en heb ik lichte schade’’, vertelde ze na afloop van de manche. "Waardoor mijn vader de wagen even opnieuw moet uitlijnen zo.’’

Verschalken
Terug naar de race. In de eerste ronde heeft Hans Bos het toch moeilijk. Nadat de vanaf P2 vertrokken coureur van Team Bleekemolen is gepasseerd door Tim van Gog, weet ook Martin van Rossen junior hem te verschalken.


Crash
Aan het eind van de eerste ronde wordt Sandra Douma licht aangetikt door Marcel Dekker. De onfortuinlijke Douma wordt vervolgens negentig graden naar rechts getikt en vliegt tussen de Kumho- en Arie Luyendijk-bocht recht de bandenstapel in.
 
Klik hier voor de video

De impact is groot. De bolide van Douma Frensch Power vliegt een aantal keer in de rondte. De situatie zorgt voor een safetycar-situatie. Terwijl de artsen kijken of de snelste dame van de Swift Cup oké is, worden de brokstukken op de baan opgeruimd. Sandra krijgt voor de zekerheid een nekbrace om en zal een standaard medische check-up bij de artsen ondergaan. Ze wordt voor de zekerheid naar een Haarlems ziekenhuis gebracht, waar gekneusde ribben worden geconstateerd.

Zware klap
Later op de middag, toen Sandra weer terug op het circuit kwam als toeschouwer, kwamen haar collega-coureurs informeren hoe het met haar was. En vertelde ze haar verhaal. "Ik ben bij de klap met mijn ribben tegen de zijkant van de stoel geknald en daardoor zijn ze gekneusd. Het was een zware klap, want tussen Kumho en de Arie Luyendijk rijd je vol gas. In het ziekenhuis kwam ik nog Ron Swart tegen, die eerder op de dag in de BMW 130i Cup was gecrasht. Dit is natuurlijk enorm balen. Zeker ook omdat we vandaag met het team allerlei sponsors hadden uitgenodigd. En dat we een mooi programma – met onder andere de ondertekening van mijn contract voor volgend jaar – in de planning hadden. Dat schema is dus allemaal even wat anders gelopen helaas.’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet