Clio Cup

Clio Cup: Tim Buijs gaat er alsnog vandoor met de titel

480_buijs_2317

Tim Buijs is de nieuwe kampioen in de Dunlop Sportmaxx Clio Cup. In een enerverende race behaalde hij een tweede positie, terwijl concurrent Pim van Riet uitviel. De winst in deze race ging naar Sebastiaan Bleekemolen.

Tekst: Maarten Overdijk
Foto's: Gerrie Hoekstra


Voorafgaand aan de start zijn alle ogen gericht op de belangen van Tim Buijs (Equipe Verschuur) en Pim van Riet (Team Bleekemolen). Tim Buijs arriveerde dit weekend als leider op Zandvoort, maar een uitval in de eerste race eerder vandaag, gaf de leiding in handen van Pim van Riet. Laatstgenoemde vangt de tweede race aan vanaf een achtste positie, terwijl Buijs helemaal vanuit het achterveld moet komen. Gezien het feit dat beide heren meer dan genoeg teamgenoten in het veld hebben rijden, kon het nodige vuurwerk verwacht worden.

Van den Berg pakt de leiding en verdwijnt... van het toneel
Aan kop van het veld is het Robert van den Berg die de leiding pakt, gevolgde door Sebastiaan Bleekemolen en Hoevert Vos. Mede door het gedrang achter hem, kan Van den Berg gelijk een gaatje slaan en weglopen in de daaropvolgende ronden. Niets lijkt hem meer van een overwinning te kunnen afhouden, als hij halverwege de race leidt met een voorsprong van acht seconden. Niettemin blijft het een mechanische sport, hetgeen ook Van den Berg ondervind. In de negende ronde breekt zijn rechter voorwiel af en is het feest over. De leiding komt zodoende in handen van Sebastiaan Bleekemolen.

Teamtactiek voor gevorderden
Pim van Riet kent een zeer matige start van de race en komt midden in het gedrang. Hij krijgt een tik van een Equipe Verschuur Clio, maar kan zijn weg vervolgen.

480_buijs_actie_2298

In het middenveld is het Tim Buijs die een snelle opmars maakt, maar vervolgens te maken krijgt met de verdedigende kwaliteiten van Michael Bleekemolen. Na een ronde passeert hij de routineer en vervolgt gestaag zijn weg naar voren.
 
In de vierde ronde is het Wilko Becker, teamgenoot van Tim Buijs, die achter zich Pim van Riet ziet opdoemen. Als Van Riet in de Mastersbocht Becker wilt inhalen, gooit Becker resoluut de deur dicht. Van Riet schiet door de grindbak en lijkt zijn weg te kunnen vervolgen, maar niet alle wielen staan meer onder de auto zoals het zou moeten, waardoor hij moet opgeven in de pits. Dit maakt de weg vrij voor Tim Buijs, die inmiddels op de vijfde positie rijdt. Hiermee maakt hij meer dan voldoende punten goed op de leider in het tussenklassement om er met de titel vandoor te gaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet