IndyCar

Champcar: Bourdais met zege naar titel

Het kon de Fransman feitelijk niet meer ontgaan, maar Sebastien Bourdais heeft vanmorgen vroeg in het Australische Surfers Paradise zijn vierde Champcar titel bemachtigd. Justin Wilson en Bruno Junqueira grepen de overige twee podiumplaatsen. Robert Doornbos revancheerde zich van zijn slechte startpositie en finishte de race als vierde.

Tekst: Maarten Overijk

De start van de race verliep niet geheel vlekkeloos. Poleman en thuisfavoriet Will Power behield de leiding, daar waar Junqueira niet van zijn plek kwam. Paul Tracy en Oriol Servia raakten elkaar, waarbij eerstgenoemde spinde.

In de zevende ronde wordt de race geneutraliseerd als Dan Clarke en Neel Jani in een gevecht beiden rechtdoor schieten en daarbij een stukje bandenmuur verschuiven. Clarke heeft bij deze actie schade opgelopen aan zijn ophanging en geeft niet veel later op. Deze neutralisatie is voor het grootste deel van het veld reden om een pitstop te maken, maar niet voor Paul Tracy, Bruno Junqueira én Robert Doornbos. De heren kiezen voor de zogenaamde alternatieve strategie, hetgeen ze geen windeieren zou gaan leggen.

De pitstops tijden de race verliepen niet voor iedereen vlekkeloos. Sterker nog, het kost Will Power de leiding, als zijn team hem te vroeg wegstuurt. Een aanrijding met de nieuwe man van Forsyth, David Martinez, is het gevolg. Vanaf de laatste plek probeert hij zich nog wel op te werken, maar na een overoptimistische inhaalpoging op Katherine Legge is het einde verhaal. Hij zorgt hiermee wederom voor een neutralisatie en moet samen met de Britse in de pits opgeven.

In het vervolg van de race wachten de mannen van de alternatieve strategie op nog meer incidenten en de daarbij behorende neutralisaties, maar die blijven uit. Hierdoor weten Bourdais en Wilson hun leidende posities te behouden. De lange Engelsman weet nog wel tijdelijk de leiding te pakken, maar na de laatste serie pitstop laat Sebastien Bourdias zien wie de enige is die dit seizoen recht heeft op de titel. Met de zege grijpt hij zijn vierde titel op rij. Achter dit tweetal zijn het Junqueira en Doornbos die wel voordeel ondervinden van hun alternatieve strategie, aangezien beide mannen zich vanuit het achterveld naar voor hebben gewerkt. Fransman Simon Pagenaud houdt de eer van Team Australia hoog met een vijfde positie.

Uitslag race
Australian Champ Car Grand Prix, Surfers Paradise, 21 oktober 2007

1. Sebastien Bourdais - Newman Haas Lanigan Racing
2. Justin Wilson – Rusport
3. Bruno Junqueira - Dale Coyne Racing
4. Robert Doornbos - Minardi Team USA
5. Simon Pagenaud - Team Australia
6. Nelson Philippe - Conquest Racing
7. Alex Tagliani – Rocketsports
8. Neel Jani – PKV
9. Paul Tracy - Forsythe Racing
10. David Martinez - Forsyth Racing
11. Graham Rahal - Newman Haas Lanigan Racing
12. Mario Dominguez - Pacific Coast Motorsports
13. Alex Figge - Pacific Coast Motorsports

Tussenstand
1. Bourdais, 301 punten
2. Wilson, 243 ptn
3. Doornbos, 238 ptn
4. Power, 229 ptn
5. Rahal, 209

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet