NASCAR

NASCAR: Gordon verstevigt positie in de Chase op Charlotte

Met een overwinning op Charlotte heeft Jeff Gordon afgelopen weekend zijn titelkansen in de Chase naar de Cup verhoogd. Met nog vijf races te gaan lijken beide Hendrick Motorsports-coureurs Jeff Gordon en Jimmie Johnson de beste papieren te hebben.

Tekst Willem J. Staat

gordon-johnson
Jeff Gordon en Jimmie Johnson hebben dit jaar de beste troeven voor de Cup.
Foto: GM

Gordon sterk op Charlotte
Het circuit van Charlotte is Jeff Gordon gunstig gezind, hij behaalde er maar liefst vijf overwinningen en zijn zesde dit seizoen. Met zijn overwinning op Charlotte vergrootte Gordon zijn voorsprong in de “Chase” met 68 punten op zijn naaste rivaal en teamgenoot Jimmie Johnson. Even bracht een rode vlag situatie de zege van Gordon tien ronden voor het einde in gevaar. Na een neutralisatie in de 321e ronde had Gordon besloten om niet binnen te komen, en tijdens de rode vlag situatie bevond zich nog heel weinig brandstof in de tank. Om brandstof te sparen reed Gordon die laatste vijf ronden geheel onderaan de banking, maar het bleek voldoende te zijn. Na de laatste herstart ging Ryan Newman iets te snel van start en dat bezorgde Gordon de overwinning. Gordon’s teamgenoot Jimmie Johnson verspeelde kostbare punten. Hij spinde in de 232e ronde, viel naar de 29e plek terug en werkte zich op naar de zesde totdat hij uiteindelijk ook zonder brandstof viel. Uiteindelijk eindigde Johnson als veertiende. “Het was een beetje een wilde avond, ik verspeelde mijn kansen” aldus een teleurgestelde Johnson.

Tony Stewart zag tijdens een neutralisatie in de pitlane zijn titelkansen geminimaliseerd worden, doordat Paul Menard zijn auto schampte en vervolgens raakte ook Kasey Kahne erbij betrokken, waardoor Stewart opnieuw binnen moest komen. Stewart bleef opmerkelijk kalm, crewchief Greg Zippadelli niet. Zippadelli: “Ik geloof niet dat ze hier veel respect voor elkaar hebben. De crew van Menard applaudisseerde zelfs toen wij Tony; s auto aan het werk waren. Ik vind dat erg onprofessioneel. Tot aan de laatste wedstrijd maken wij theoretisch nog kans, hoewel die wel kleiner wordt.”

Daarentegen tevreden gezichten bij Toyota. Zowel Dave Blaney als Michael Waltrip eindigden in de Top 10!

UITSLAG
1.Jeff Gordon Chevrolet 337 ronden
2. Clint Bowyer Chevrolet 337 ronden
3. Kyle Busch Chevrolet 337 ronden
4. Jeff Burton Chevrolet 337 ronden
5. Carl Edwards Ford 337 ronden
6. Dave Blaney Toyota 337 ronden
7. Tony Stewart Chevrolet 337 ronden
8. Kasey Kahne Dodge 337 ronden
9. David Stremme Dodge 337 ronden
10.Michael Waltrip Toyota 337 ronden

Chase naar de Cup
1. Jeff Gordon 5880 punten
2. Jimmie Johnson 5812 punten
3. Clint Bowyer 5802 punten
4. Tony Stewart 5682 punten
5. Carl Edwards 5640 punten
6. Kyle Busch 5600 punten
7. Kurt Busch 5565 punten
8. Kevin Harvick 5552 punten
9. Danny Hamlin 5531 punten
10.Jeff Burton 5514 punten
11. Martin Truex Jr 5502 punten
12.Matt Kenseth 5438 punten

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet