DTM

DTM: Zege Jamie Green, titel voor Mattias Ekström

480_podium

Jamie Green veroverde zondagmiddag zijn tweede opeenvolgende DTM-zege. Maar de wedstrijd op Hockenheim ging natuurlijk over de vraag: Wie pakt het kampioenschap? In zijn zevende DTM-seizoen pakte Mattias Ekström voor de tweede keer de titel. Waardoor de kroon overgaat van Mercedes naar Audi.

Tekst: Marc Kok

Met nog 169 kilometer voor de wielen kunnen er tijdens deze tiende en laatste wedstrijd van het jaar nog drie coureurs de opvolger van uittredend kampioen Bernd Schneider worden. Mattias Ekström staat er met 44 punten en een derde plaats op de startgrid het beste voor. Bruno Spengler (42 punten, zesde gekwalificeerd) en Martin Tomczyk (40 punten, vijfde van start) hebben echter ook nog alle kans op de titel.

152.000 toeschouwers
Ekström heeft tevens het geluk dat zijn Audi-stalgenoten Tom Kristensen (pole) en Timo Scheider (tweede) voor hem op de startgrid staan. Die twee gaan de Zweed zeker helpen, zo is de verwachting. Het publiek is er in ieder geval klaar voor. Het gehele finaleweekend trekt 152.000 toeschouwers, een absoluut DTM-record.

480_start1

Start
Bij de start hebben de Red Bull Audi’s Ekström en Tomczyk zich al naar de plekken twee en vier gewerkt. Na een halve ronde gaan zowel Gary Paffett als Daniel la Rosa in de rondte. Er gebeurt veel want nog voor de eerste doorkomst verremt Martin Tomczy zich vreselijk. Hij kan door, maar moet bijna achteraan aansluiten. In de herhaling is goed te zien dat Tomczyk bij het uitkomen van een bocht in de mangel is gekomen door Jamie Green en nota bene Audi-collega Tim Scheider die van buiten naar binnen Tomczyk van de zijkant ramt. Dat gaat ten koste van zijn bolide.

480_start2

Pitbezoek
Tomczyk gaat de pit in om de schade te laten checken. De Duitser heeft wat mazzel dat er vanwege de op de baan stilstaande wagen van Paffett er een safety car-situatie is, waardoor hij wat van zijn achterstand kan goedmaken. Bij de herstart is Ekström als eerste weg. Kristensen volgt, maar laat zich al snel verschalken door Jamie Green. Terwijl Tomczyk reeds kansloos voor de titel lijkt, is de vraag: waar is Mercedes-hoop Bruno Spengler? Die had bij de start twee plaatsjes verloren, maar heeft zich snel teruggeknokt naar plek 5, vlak achter de op P4 rijdende Timo Scheider.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet