Formule 3

F3 Euro Series: Laatste winst van het jaar voor Buemi

Sébastien Buemi komt de eer toe als winnaar van de honderdste race in de historie van de Formule 3 Euro Serie de boeken in te gaan. Bij de finale van het seizoen op de Hockenheimring Baden-Württemberg zegevierde de Zwitser voor de Italiaan Edoardo Mortara en de Fransman Romain Grosjean, die gisteren al voortijdig de titel veiligstelde. Voor Mortara was de tweede plaats genoeg om de titel in het aparte klassement voor “rookies” te behalen. Yelmer Buurman eindigde als vierde en sluit het seizoen daarmee als vijfde in de eindstand af.

Tekst: René de Boer

Dani Clos, gisteren achtste in de race, startte vandaag vanaf de pole position, maar viel al in de beginfase terug achter de Italiaan Mortara. Later verloor Clos nog meer plaatsen. Maar ook voor Mortara duurde de vreugde niet lang, want hij moest zich al snel gewonnen geven in het duel met Sébastien Buemi, die zijn campagne in de Formule 3 graag met een overwinning wilde afsluiten. Dat deed de veelzijdige Zwitser ook naar behoren, het was voor hem de derde overwinning van het seizoen. Mortara nam niet al teveel risico’s, want voor hem was het voornaamste doel het binnenhalen van de rookie-titel. Daarvoor was zijn tweede plaats voldoende. “De race was voor mij drie ronden te lang, want ik kon Buemi net niet meer achter me houden”, aldus Mortara.

Yelmer Buurman, die vanaf de zesde plaats startte, haalde in de 17e ronde de Fransman Yann Claray in en was daarmee al vijfde. Vier ronden later pakte hij ook Clos, zodat hij vierde was. Op deze positie kwam hij ook over de eindstreep. Met de drie punten die hij daarvoor als beloning kreeg, klom hij ook één plaats op in het kampioenschap, waardoor hij het seizoen als zesde afsloot. “Jammer is wel dat ik als enige in de top acht geen race heb gewonnen. Al met al had ik een seizoen met ups en downs. Veel technische problemen, ook een paar keer pech, maar ook veel geleerd”, aldus de Ubbergenaar.

Renger van der Zande moest na zijn uitval van gisteren van achteraan beginnen. Hij reed vlot naar voren en streed een tijdlang met landgenoot Carlo van Dam om de twaalfde plaats. De Nijmegenaar kwam uiteindelijk als elfde over de eindstreep.

Van Dam werd in de 24e ronde het slachtoffer van een onbezonnen actie van de Libanees Basil Shaaban, die de achtervleugel van Van Dams auto eraf reed. Daarmee was de wedstrijd voor beide ten einde.

Uitslag:
1. Sébastien Buemi (Zwi), Dallara-Mercedes, 25 r. in 39.47,193 (gem. 172,445 km/u).
2. Edoardo Mortara (Ita), Dallara-Mercedes, op 1,469
3. Romain Grosjean (Fra), Dallara-Mercedes, op 2,204
4. Yelmer Buurman (Ned), Dallara-Mercedes, op 3,617
5. Dani Clos (Spa), Dallara-Mercedes, op 7,082
6. Franck Mailleux (Fra), Dallara-Mercedes, op 7,849
11. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 32,872
uitgevallen: Carlo van Dam (Ned), Dallara-Volkswagen (aanrijding)

Eindstand na 20 races:
1. Grosjean, 106 punten
2. Buemi, 95
3. Hülkenberg, 72
4. Kobayashi, 72
5. Jakes, 42
6. Buurman, 40
7. Mailleux, 38
8. Mortara, 38
9. Dillmann, 23
10. Vernay, 23
11. Van der Zande, 21
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet