DTM

DTM: Kristensen pakt pole, Ekström beste titelkandidaat op Hockenheim

kristensen_quali
Morgen op pole voor de DTM-finale: Tom Kristensen

Tijdens de eerste DTM-wedstrijd van dit seizoen op Hockenheim zag Tom Kristensen tijdens een megacrash de dood in de ogen. Zondag, tijdens de seizoensfinale op hetzelfde circuit, start de Deen vanaf pole position. Hij was zaterdagmiddag verrassend de rapste tijdens de kwalificatie.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Matthé IJzerman

In het laatste weekend van het DTM-seizoen kunnen Mattias Ekström (44 punten), Bruno Spengler (42) en Martin Tomczyk (40) nog kampioen worden. Omdat Mercedes-rijders Mika Häkkinen en Daniel La Rosa tijdens de vorige wedstrijd verantwoordelijk waren voor een onsportieve uitschakeling van de Audi-collega’s Tomczyk, respectievelijk Ekström, zullen zij na afloop van de kwalificatie op Hockenheim tien plaatsen worden teruggezet op de startopstelling.

0,007
In het eerste deel van de kwalificatie moeten de twintig coureurs zorgen dat ze bij de beste 14 zitten. Alleen dán mag je door naar de resterende twee delen van de jacht naar de pole. Terwijl de dames Susie Stoddart (19de) en Vanina Ickx (20ste) het langzaamst zijn, mist Christian Abt tijdens zijn laatste DTM-weekend uit zijn lange carrière zeer nipt de tweede kwalificatieronde. Slechts op 0,007 seconde mist hij de verlangde P14. Ook Paul di Resta (16de tijd), Lucas Luhr (17), Mathias Lauda (die spint in de grindbak, P18) zijn ook ‘out’.

Q2
In de tien minuten durende Q2 proberen de rijders zich bij de beste acht te scharen. Mika Häkkinen mist duidelijk de snelheid en eindigt als 14de en vliegt eruit. Vanwege zijn reeds gememoreerde straf (tien plaatsen terugzetting), start de Fin zondagmiddag als 20ste en laatste. Ook Gary Paffett (9de) mag niet naar de laatste fase van de ‘kwalli’, net als Alexandros Margaritis (10de), Alexandre Premat (11), Mike Rockenfeller (P12, nadat hij vrijdag in de tweede test nog de rapste was) en Markus Winkelhock (13).
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet