V8 Supercars

V8 Supercars: Terugblik Bathurst 1000

Als je in Australië Bathurst wint, dan ben je in dat land net zo bekend als de winnaar van de Indy 500 in de USA. Bathurst creëerde de legende van Peter Brock, die maar liefst negenmaal won.

mount_panorama
De mooiste autosportberg ter wereld. Mount Panoram in Bathurst

Tekst Willem J. Staat
Foto's: Edgephotographics/Ford Motorsport Australia

Bathurst Australische variant Indy 500
Bathurst is de Australische variant van de Indy 500 maar dan op toerwagengebied. Wie op Mount Panorama wint wordt een nationale bekendheid in Australië. Bathurst is Australisch terrein, en tot op heden zijn er nog maar weinig Europeanen in geslaagd om hier te zegevieren. Alleen Rauno Aaltonen(1966), Jacky Ickx(1977), en Ricky Rydell(1998) wisten de Australische overheersing op Mount Panorama te doorbreken. Afgelopen weekend eindigden de Ier Richard Lyons en de Deen Allan Simonsen met de tweede Triple Eight Engineering uitstekend als vijfde. Tijdens de 1000KM lange wedstrijd reden zij vrijwel constant in de kopgroep van ’s werelds zwaarste toerwagenrace. De Deen Simonsen leerde in 2000 bij het F3 Team van Frits van Amersfoort het race-vak.

allan_simonsen
De Deen Allan Simonsen op weg naar een uitstekende 5e plek op Bathurst. Ook de
Deen komt uit de school van Frits van Amersfoort. Welke Nederlander durft er in de
toekomst in zijn voetsporen te treden?

Naast het DTM zijn de Australische V8 Supercars de droom van vrijwel elke toerwagencoureur. Als coureur moet je van erg hoge huize komen om in de V8 Supercars door te breken. De Braziliaan Max Wilson die in de negentiger jaren redelijk succesvol in het Duitse F3 kampioenschap onderweg was, is het nog steeds niet gelukt om echt te scoren. In het verleden hebben de Nederlanders successen geboekt in het DTM, Champcar- Indycar- en Sportscars. Het zou mooi zijn als er in de toekomst iemand de handschoen durft op te nemen! Al was het alleen maar voor die ene beroemde race op Mount Panorama!

shane_van_gisbergen
Spectaculaire Australier met Nederlandse achternaam, Shane van Gisbergen

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet