WTCC

WTCC Monza: Yvan Muller benut pole ten volle; Pech voor Priaulx

480_podium1

De drie leidende SEAT’s Leon kwamen niet alleen als beste weg, maar waren voor de volgers ook geen prooi. Alleen dieseldebutant Gabriele Tarquini moest in de slotfase uiteindelijk drie plaatsen prijsgeven aan Thompson (Alfa) en de Chevrolets van Larini en Menu. Tarquini werd dus zesde voor Farfus en Huff.


Door: Jakob Dekker

Tom Coronel wist in de eerste ronde buiten het gedrang te blijven en bouwde vervolgens zijn race goed op. Hij eindigde als negende en greep daarmee net naast de pole voor de tweede race. Aanvankelijk zat Olivier Tielemans een ook heel goed bij, maar schoot op hoge snelheid van de baan en kwam niet verder dan de vierde ronde.

480_priaulx_spin

Pechvogel in die beginfase was zeker ook Andy Priaulx die in de eerste chicane een tik kreeg en zijn achteras beschadigde. Hij moest naar de pits en bleef puntloos. Daarmee werd de leidende positie van Yvan Muller nog belangrijker, want met een overwinning zou hij zijn achterstand op de huidige leider (Priaulx) kunnen verkleinen tot vier punten. Alle reden dus ook voor zijn volgende merkgenoten om zich hier en daar wat breder te maken. Opmerkelijk was dat direct na het vallen van het zwart-wit geblokt de winnende Leon op de baan werd geparkeerd. Een lekke linkervoorband bleek de reden om de auto stil te zetten en met een sleepauto te laten afvoeren.

480_thompson

De tweede plaats ging naar Jordi Gene voor James Thompson, die daarmee nogmaals bewees dat de Alfa prima meekomt binnen het huidige racegeweld. Chevrolet legde met Larini en Menu beslag op de vierde en vijfde plaats.

De spanning is daarmee weer helemaal terug in het kampioenschap. Mede omdat de lekke band van Muller na de finish doorzette en hij de volle puntenwinst pakte en Priaulx uitviel is het onderlinge puntenverschil nu geslonken tot vier punten. Zoals Muller het aangaf is de strijd nog helemaal open. En ook Augusto Farfus staat er heel goed voor. Hij start immers vanaf de eerste startrij in de tweede race op Monza en kand daarmee zijn achterstand van 10 punten op de leider mogelijk verkleinen of tenietdoen. Priaulx start immers vanuit het achterveld en zal zich eerst een weg naar voren moeten banen, om uberhaupt voor punten in aanmerking te komen.

480_menu

Uitslag 1e FIA-WTCC race op Monza:
1.Yvan Muller (SEAT Leon TDi) 9 ronden in 18.19.438
2. Jordi Gene (SEAT Leon TDi) op 0.201
3. James Thomson (Alfa Romeo 156) op 0.867
4. Nicola Larini (Chevrolet Lacetti) 1.196
5. Alain Menu (Chevrolet Lacetti) op 2.416
6. Gabriele Tarquini (SEAT Leon TDI) 3.008
7. Augusto Farfus (BMW 320) 4.052
8. Rob Huff (Chevrolet Lacetti) op 4.690
9. Tom Coronel (SEAT Leon) op 9.929
10. Luca Rangoni (BMW 320) op 10.676
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet