Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Clio Cup

Clio Cup: Kalff en Bastiaans overheersend tijdens Pinksterraces (lang)



Berend Gesman snel. Te snel misschien wel (race 2)
De finishvolgorde van de eerste race was geenszins de startopstelling voor de tweede. Zoals in de Clio Cup gebruikelijk was telden de snelste rondetijden en niet de aankomst. Met als gevolg dat Berend Gesman verrassend op pole stond, Marc Koster tweede was, Oscar Middeldorp vijfde, Phil Bastiaans slechts achtste en Tim Buys toch nog elfde.

 marc_koster_spin
Marc Koster had niet lang plezier van zijn goede startpositie. Berned Gesman ook niet trouwens.

Hectisch
De openingsfase was wederom hectisch, zij het zonder echte schade. Gesman was heel erg snel weg. Te snel, zo bleek later. Hij ging aan de leiding, maar de ook al sterk gestarte Marc Koster prikte zijn Clio voor de Gerlachbocht ernaast. Je kunt elkaar daar laten leven, je kunt ook de held uithangen of in het stof bijten. Koster zat aan de binnenkant, kwam er iets voor en liet de Clio naar buiten drijven. Gesman wilde van geen wijken weten, hield het gas er ook op en beide auto’s raakten elkaar. Koster tolde in de rondte, Gesman bleef aan de leiding maar kreeg wel een ronde later de waarschuwingsvlag getoond.

 koster_legtuit
Marc Koster legt uit wat er precies gebeurde en hoe hij, wonder boven wonder, toch zijn Clio uit de bandenstapels kon houden.

Drive through
Achter de schermen vond intussen koortsachtig overleg plaats en even daarna kwam er een bord met een drive-through straf voor de koploper. Niet vanwege het akkevietje met Koster maar wel vanwege een jump-start. Gesman bleef nog een aantal ronden doorrijden, met de opgerukte Kalff op zijn achterbumper. Die kon rustig afwachten, wetende dat Gesman toch wel naar binnen zou moeten.

Vrij baan
Toen die eenmaal ging had Kalff vrij baan en anderhalve seconde voorsprong, zonder die meer af te geven. Phil Bastiaans was intussen druk doende met uiterst scherpe inhaalacties terrein goed te maken en noch Oscar Middeldorp, noch Bertus Sanders of Mike Verschuur hadden weerwoord.

Dissonant
Alleen Dillon Koster wilde van geen wijken weten. Met een dubieuze actie gooide Bastiaans zijn gele Clio in de Kuhmo-bocht in een gaatje dat er eigenlijk niet was. Hij raakte Koster, waarop die een halve ronde later met flinke schade moest opgeven. Het was eigenlijk de enige dissonant in een verder zo spannende race, waarin Oscar Middeldorp voor het eerst sinds heel veel jaren weer eens op het podium stond.

 koster_kalff

Bakkeleien
Allard Kalff kreeg de zege in de schoot geworpen: “Ik had een slechte start, maar in het begin lagen er twee man met elkaar te bakkeleien. Dat deden zij zo erg dat ze redelijk snel van die plaatsen verdwenen waardoor ik de leidingkon pakken en aan een goede voorsprong kon bouwen.”

Stuiteren
Voor Mike Verschuur werd het dit keer weer eens een dieptepunt. “Ik zat vlak achter Phil Bastiaans, wiens auto in de Kuhmo-bocht vreselijk begon te stuiteren. Ik stuurde er in de Arie Luyendijkbocht rechts naast en reed wat over de kerbstones. Daar moet iets scherps hebben gelegen want in de Tarzanbocht merkte ik al dat mijn band leeg liep. Zonde, want mijn auto had een superafstelling”.

Eerste junior zege
André van Wonderen pikte zodoende de eerste plaats onder de junioren op en dat was voor de net 20 jaar geworden Noord-Hollander zijn eerste. Martin van den Brink en de racende hoteleigenaar Frank Wildschut completeerden het podium.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet