Formule 3

ATS F3: Duits Formule 3 kampioen Carlo van Dam kan kiezen voor 2008

Carlo van Dam (21) was dit seizoen heer en meester in het Duitse Formule 3 kampioenschap. Met negen overwinningen beleefde hij zijn eerste echte successen in de autosport. En dat werd tijd, vond ook Carlo zelf. Autosport.nl zocht hem tijdens het laatste formule 3 weekend in Oschersleben op om te praten over het afgelopen seizoen.

Titelfoto Oschersleben

Tekst: Maarten Overdijk
Foto’s: PR


We spreken elkaar vrijdagavond in de bar van het hotel direct naast het circuit. Als we Carlo treffen is hij in gesprek met Oliver Oakes, wereldkampioen karten 2005 (met het team van Peter de Bruijn waar Carlo Europees kampioen mee werd) en nu uitkomend voor Red Bull in de NEC Formule Renault. Beide heren zitten oude kartherinneringen op te halen en te dollen over het Red-Bullshirt van Oakes. De Engelsman grapt zelf quasi-nonchalant dat zijn dagen in het shirt waarschijnlijk zijn geteld. Uit een opleidingsprogramma gezet worden is geen onbekende situatie voor Van Dam. Eind 2003 werd hij uit het Renault Driver Development programma gezet, omdat hij niet de gewenste kartsuccessen had geleverd. “Feitelijk heb ik niks aan hun financiële hulp gehad, want de jaren dat ik erbij zat, was ik fabrieksrijder in het karten en hoefde dus niets mee te nemen”. In 2004 stond hij er dus weer alleen voor toen hij zijn overstap naar de autosport wilde maken, hetgeen het verlies van het Renault support programma extra pijnlijk maakte.

carlo-renault 2004
Zijn Van Amersfoort Formule Renault in 2004

Drie jaar racen in de Formule Renault 2.0 bracht Carlo, die vroeger ook in enkele films heeft gespeeld, niet de gewenste resultaten. “Ik zat er de laatste twee jaar in de Eurocup steeds goed bij, maar ik heb in al die tijd maar één race gewonnen. De Europese titel glipte vorig jaar aan mijn neus voorbij door een stom kapot ventiel in de kwalificatie van het laatste weekend”. Na drie seizoen formule Renault moest de inwoner van Vlaardingen een volgende stap zetten. De keuze voor het Duitse Formule 3 kampioenschap met Van Amersfoort Racing, waarmee hij in 2004 in de Formule Renault debuteerde, was er één op gevoel. Carlo: “ik heb vorig jaar hier op Oschersleben, nog voor het einde van het seizoen, een test gedaan en die voelde goed. De klik was er en dus besloot ik, ondanks het feit dat Van Amersfoort een mindere periode in de Formule 3 heeft gehad, ervoor te gaan”.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet