NASCAR

IRL: Indy 500 winnaar en IRL-kampioen Dario Franchitti definitief naar NASCAR

IRL-kampioen Dario Franchitti en Indy 500 winnaar heeft vandaag een meerderjarig contract met het team van Chip Ganassi getekend. De Schot zegt de IRL definitief vaarwel.

Tekst Willem J. Staat

dario_franchitti
Het zal vermoedelijk wel een tijdje duren voordat Dario Franchitti weer een
kampioenschap wint. Foto: Honda


Franchitti definitief naar NASCAR
Het wemelde gedurende het IRL-seizoen al van de geruchten dat Franchitti mogelijk vanuit de IRL naar NASCAR zou overstappen. Hoewel Franchitti tot aan het seizoen bij Andretti Green Racing onder contract staat, werd het contract met onmiddellijke ingang ontbonden. Dat hield onder meer in, dat Dario aanstaand weekend niet meer op Road America voor het team van AGR in het ALMS-sportscarkampioenschap met de Acura in actie komt. Chip Ganassi zou met Andretti Green Racing een regeling hebben getroffen. Bij Andretti Green Racing wenste men verder geen commentaar te geven.

Evenals Jacques Villeneuve komt Dario Franchitti eveneens aanstaande vrijdag tijdens de ARCA Stockcar race op Talladega in actie. Franchitti is de eerste Europeaan die sinds het ontstaan van de series voor het eerst een geheel NASCAR-seizoen voor zijn rekening gaat nemen. Dario Franchitti vervangt bij Ganassi Racing de Amerikaan David Stemme, die recentelijk door het team van Ganassi van zijn verplichtingen werd ontslagen.

Vorig jaar wist Chip Ganassi ex-McLaren Mercedes F1-coureur Juan Pablo Montoya over te halen om in de NASCAR Nextel Cup te gaan racen. De Colombiaan won afgelopen seizoen zijn eerste NASCAR-wedstrijd op Sonoma en won eveneens een NASCAR-Busch-wedstrijd in Mexico. In 1999 won Montoya voor het team van Chip Ganassi het toenmalige CART-kampioenschap terwijl Dario met een gelijk aantal punten tweede werd. In de IRL-series komt de Brit Dan Wheldon voor het team van Ganassi uit. De Ganassi-organisatie beschikt in principe over 3 Indy 500-winnaars binnen haar gelederen. Naast de IRL en NASCAR, is het team van Ganassi eveneens in de NASCAR Busch-series en het GrandAm sportscarkampioenschap actief. Naar verwachting zal de Schot ook in deze kampioenschappen enkele malen zijn opwachting maken. Ganassi wil zijn coureur zoveel mogelijk kilometers laten maken. Juan Pablo Montoya won eerder dit seizoen eveneens samen met Scott Pruett en Salvador Duran de 24 Uren van Daytona. Volgens insiders zouden twee zware crashes in de IRL in Michigan en Kentucky het besluit van Franchitti bespoedigd hebben om definitief een streep onder zijn eenzitter-carrière te zetten. Zoals bekend is de IRL-kampioen en Indy 500-winnaar met gehuwd met de bekende actrice Ashley Judd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet