Benelux Racing League

Molenaar en Van Kalmthout scoren dubbel, Zumbrink kampioen, maar het borrelt in de BRL-gelederen


480_lights_regen_0412

Ongekeerde wereld
De zaterdag van de A1GP regende het en dat betekende voor de Benelux Racing League racen op een natte baan. Daarmee werd meteen de basis gelegd voor een historische BRL-race die niet alleen een bijzonder verloop maar ook een unieke uitslag opleverde. De BRL Lights profiteerden optimaal van hun lage gewicht en perfecte wegligging.

480_opduwen_0385

Zoals gebruikelijk achter hun grote en snellere broers gestart rolde de kop van de Lights het volledige veld op en ging niet alleen Marijn van Kalmthout als overall-winnaar over de streep maar bleef de volledige topvier van de Lights BRL-V6-winnaar Donald Molenaar ver voor.

480_start_brl_0357

Blauw front
Bij de start nam het Collé-duo probleemloos de kop waarbij Van Es profiteerde van zijn pole position en Molenaar aansloot bij zijn teamgenoot. Daarachter een sterk gestarte Van der Pol terwijl Bouwhuis en Crevels de nodige plaatsen moesten afstaan. Van der Ende maakte zijn woorden na de training waar en als tiende gestart lag de nummer vier uit het kampioenschap na één ronde al op de vijfde plaats en ging direct in duel met de eveneens goed begonnen Frankenhout. Van der Ende kwam uit dit gevecht als winnaar naar voren. Aan kop leken Van Es en Molenaar weg te lopen al kon Van der Pol het tempo heel redelijk volgen. Daarachter de lossende Van der Ende, Frankenhout, Crevels, Strous en Bouwhuis. In de vierde ronde raakte het veld drie man uit de subtop kwijt.

480_bouwhuis_verremt_0432

Bouwhuis verremde zich voor de Tarzanbocht en reed vol in de achterkant van Strous waardoor het duo in de grindbak belandde. Crevels kreeg een forse tik van Joey Hanssen en zag zijn stuur zodanig krom staan dat hij zijn auto direct de pits in stuurde.

480_colle_duo_0455

Scheuren in het Collé-blok
Tot en met de zesde ronde leek Molenaar de leider alleen maar te volgen en geen serieuze aanvallen op Van Es te zullen doen. In de zevende ronde kwam deze ‘strijd’ om de kop tot een dramatisch einde. Bij het aanremmen blokkeerde er bij Molenaar een wiel en de Collé-rijder reed tegen de achterkant van Van Es die daarop de grindbak in spinde. Einde oefening en weg twintig punten en dat terwijl het Collé-tweetal de afgelopen jaren zo perfect samenwerkte. Intussen waren de BRL Lights aan een indrukwekkende opmars bezig. Optimaal profiterend van hun lage gewicht, perfecte wegligging en uitstekende Dunlop regenbanden sneden Van Kalmthout, Zumbrink, Zwikker en Hanssen als een warm mes door het BRL-V6-veld. Bij de achtste doorkomst moest Molenaar er aan geloven en pakte Van Kalmthout als aanvoerder van de Light-brigade brutaal de overall-leiding.

480_marijn_rijdt_weg_0013

Onder de moeilijke omstandigheden toonde Van Kalmthout zich de beste en reed weg bij alle concurrenten. Zumbrink werd tegen het eind nog op de huid gezeten door Zwikker maar behield zijn tweede positie en deed daarmee goede zaken voor het kampioenschap. Een fraaie vierde positie ging naar de 16-jarige Hanssen. Pas op de vijfde plaats de winnaar van de BRL-V6 Molenaar. Van der Pol deed nog wel een poging het gat te dichten maar zag tegen het eind het kansloze van zijn missie in. Van der Ende pakte de derde plaats voor een opnieuw goed scorende Frankenhout en de na in eerste instantie wat teruggevallen maar met al zijn routine goed van fouten van andere profiterende Huisman.

480_frankenhout_9890

Uitbundig
Dat Van Kalmthout als winnaar van de Lights het woord mag voeren is niet bepaald ongebruikelijk maar als overall-winnaar was toch wel een unicum. Na de moeilijke laatste weken waarbij de (nog even) regerend kampioen bijna dagelijks onder doktersbehandeling stond riep de zege toch wel de nodige emoties op.

marijn_steun_vrouw_6488

“Drie dagen geleden zou ik eigenlijk niet starten en vandaag win je de race. Ik weet van mezelf dat ik in de regen goed uit de voeten kan maar dit. Een Light is in de regen sneller dan een V6 maar je moet zo verschrikkelijk goed oppassen. Ze rekenen er niet altijd op dat je er aan komt en voor je het weet gooien ze het gat dicht en lig je eraf. Je moet de auto op het juiste moment ernaast zetten en er meteen langsgaan. Ik geloof dat het publiek het ook wel mooi vond want ik zag ze op de banken gaan.”

480_emoties_marijn_4094
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet