Benelux Racing League

Molenaar en Van Kalmthout scoren dubbel, Zumbrink kampioen, maar het borrelt in de BRL-gelederen


480_training

De kwalificatie
Net als alle andere nationale autosportklassen mocht de Benelux Racing League op vrijdagmiddag al het circuit op voor de officiële kwalificatie. Dat de snelheid van de Collé-bolides niet aan een bepaalde omloop gebonden is bleek ook nu weer. Bij het eerste optreden van dit jaar op Circuit Park Zandvoort was het Sandor van Es die met een tijd van 1.50,914 de pole position voor zich opeiste direct gevolgd door zijn Collé-teamgenoot Donald Molenaar (1.51,124). Daarmee nam de regerend kampioen sportieve revanche voor zijn door BRL-organisator Harry Maessen opgelegde straf van ‘één wedstrijd niet rijden tijdens het A1GP-weekend’, dit naar aanleiding van de gereden schade tijdens de ChampCar-race op Assen.

480_bouwhuis_3688

Niels Bouwhuis die al eerder dit jaar een paar snelle kwalificaties op zijn naam bracht zette de derde tijd op de klokken en bleef daarmee de winnaar van race één in Assen Donny Crevels net voor. Christiaan Frankenhout toonde na zijn uitstekende uitslag in Assen aan de smaak steeds beter te pakken te krijgen en nestelde zich op de zevende positie, kort achter Junior Strous en Nelson van der Pol maar nog voor de met een tiende plaats tegenvallende Jacky van der Ende, nota bene de nummer vier in de tussenstand van het kampioenschap. Van der Ende: “Het ging gewoon niet, ik kom nog altijd pk’s tekort. Ik heb nog nooit zo slecht gestaan. In de race gaat het altijd wel beter maar deze uitgangspositie is wel heel slecht.”

480_vander_ende_0375

Van der Ende hoopte dat de weersvoorspelling uit zou komen en de eerste race van zaterdag in de regen zou moeten worden afgewerkt. “Normaal maakt het me niet uit maar in de regen is het makkelijker om naar voren te komen en mis je de pk’s niet zo.” Zijn teamgenoot Bouwhuis was met een derde trainingstijd een stuk beter te spreken. “Het ging echt lekker. In de kwalificatie gaat het steeds goed dit jaar maar dan gebeurt er altijd iets onverwachts in de race. Omdat het dan ook nog altijd in de eerste race is moet ik in race twee achteraan starten waardoor ik in een weekend nauwelijks scoor. Dat is jammer want de snelheid is gewoon goed.”

480-jimmy_5630

Voor het eerst dit seizoen twee Van der Endes in het BRL-veld, echter niet de alom bekende broer van Jacky, Ricardo, maar neef Jimmy van der Ende. De debutant moest nog duidelijk wennen aan zijn nieuwe bolide want met een tijd van 1:54 bleef hij steken op de 19de positie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet