NASCAR

NASCAR: Omstreden finish in Kansas

Greg Biffle zorgde met zijn Ford voor een controversiële finish in Kansas, waarbij de gemoederen achteraf nog hoog opliepen.

Tekst Willem J. Staat

Chaotische wedstrijd in Kansas
De wedstrijd op Kansas moest vanwege regen tweemaal onderbroken worden. De eerste keer voor ruim 45 minuten en later voor twee uur en 13 minuten, waarna men bij NASCAR besloot de afstand van 267 tot 225 ronden te reduceren en later zelfs tot 210. Er waren maar liefst 12 neutralisaties, waarbij de laatste voor de nodige controverse zorgde.

De laatste neutralisatie kwam in de 208e ronde. De leider in de wedstrijd Greg Biffle met nog weinig brandstof in de tank, besloot alvast richting infieldt te gaan om wat brandstof te sparen voor de burnouts. NASCAR-officials vroegen of Biffle nog voldoende brandstof had, en besloten hem toen richting Victory Lane te duwen. Maar nog voordat Biffle’s auto richting pitlane was geduwd, de concurrentie had de concurrentie de finishlijn al gepasseerd. “Omdat hij de snelheid van de safety-car niet kon volgen, heeft hij de overwinning gewoon cadeau gegeven protesteerde men bij de concurrentie. Biffle: “De NASCAR-officials lieten me gewoon niet meer vertrekken. Er zat nog genoeg brandstof in die tank. Ik wist niet wat ze met me van plan waren.”

Kritiek vanuit de Chevrolet-hoek
Vanuit de Chevrolet-hoek kwam er direct kritiek. Jimmie Johnson: “Het was toch duidelijk, hij stond gewoon zonder brandstof want hij kon de safety-car nog niet eens meer volgen. En als je dat niet kunt doen, dan heb je gewoon een probleem.” Bowyer was het ermee eens: “Ik weet niet wat er aan de hand was, maar hij ging nou niet bepaald over de finish zoals het hoort. Ik weet niet wat er aan de hand was, maar ik denk dat niemand het eigenlijk echt begrepen heeft, wat er nu allemaal gebeurde."

Van de 12 titelkanshebbers crashten er maar liefst zes, waaronder Tony Stewart en Kyle Busch. Stewart spinde en werd door Edwards aangereden. Martin Truex jr. crashte vanwege een klapband, terwijl Kyle Busch het slachtoffer werd van een onbezonnen actie van Dale Earnhardt jr. Een cynische Busch: “Als hij zo doorgaat denk ik niet dat hij bij Hendrick Motorsports bijzonder hartelijk verwelkomd gaat worden. Wat een stomme fout.” Earnhardt jr. gaf achteraf ook inderdaad toe, dat het zijn fout was, maar werd nog als tiende geklasseerd. Juan Pablo Montoya eindigde als 28e op één ronde achterstand.

UITSLAG(Provisional)
1. Greg Biffle Ford 210 ronden
2. Clint Bowyer Chevrolet 210 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 210 ronden
4. Casey Mears Chevrolet 210 ronden
5. Jeff Gordon Chevrolet 210 ronden
6. Kevin Harvick Chevrolet 210 ronden
7. Reed Sorenson Dodge 210 ronden
8. Elliott Sadler Dodge 210 ronden
9. Kasey Kahne Dodge 210 ronden
10.Dale Earnhardt jr Chevrolet 210 ronden

Chase naar de Cup
1. Jimmie Johnson 5506 punten
2. Jeff Gordon 5500 punten
3. Clint Bowyer 5492 punten
4. Tony Stewart 5389 punten
5. Kevin Harvick 5380 punten
6. Kyle Busch 5370 punten
7. Carl Edwards 5364 punten
8. Martin Truex jr. 5348 punten
9. Kurt Busch 5329 punten
10.Jeff Burton 5320 punten
11.Matt Kenseth 5287 punten
12.Danny Hamlin 5258 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet