Formule 3

F3 Euro Serie: Buemi houdt met zege titelstrijd open

f3nogaropodium_480
Podium in Nogaro: vlnr Kobayashi, Buemi en Hülkenberg

Met zijn tweede overwinning van het seizoen hield de Zwitser Sébastien Buemi de titelstrijd in de Formule 3 Euro Serie nog open tot aan het finaleweekend, 13 en 14 oktober aanstaande op het circuit van Hockenheim. Op het Circuit Paul Armagnac in Nogaro zegevierde de coureur van het Duitse team Mücke Motorsport voor de beide teamgenoten van het Franse ASM Formule 3, de Japanner Kamui Kobayashi en de Duitser Nico Hülkenberg. De Fransman Romain Grosjean, leider in de tussenstand van het kampioenschap, heeft met nog twee wedstrijden te gaan een voorsprong van zeven punten op Buemi.

Tekst: René de Boer
Foto: Gargantini/F3 Euro Serie


De tweede wedstrijd van het weekend in het voorprogramma van het FIA GT-kampioenschap zorgde voor iets meer actie dan de race op zaterdag. Buemi startte als vierde, maar kwam heel goed weg en kwam na de eerste ronde al op de tweede plaats door, achter de Italiaan Edoardo Mortara. Het gat naar de rijder van het team Signature Plus kon de Zwitser niet dichtrijden, maar dat probleem loste zich vanzelf op toen Mortara in de dertiende ronde de pits in verdween voor een drive-through-penalty, die hij opgelegd had gekregen vanwege een iets te enthousiaste start. Daarop kreeg Buemi de leiding in handen, maar hij kreeg de overwinning bepaald niet cadeau, want de Japanner Kobayashi zette hem voortdurend onder druk. Buemi maakte echter geen fouten en reed de zege naar huis voor Kobayashi en Hülkenberg. De Duitser zat loge om het duel tussen de beide kemphanen voor hem te kunnen volgen, maar kon het gat naar Kobayashi voor hem niet dichtrijden. Zo moest hij genoegen nemen met de derde plaats, hetzelfde resultaat als hij gisteren behaalde. “Wanneer je bedenkt dat ik vanaf de zesde plek gestart ben, ben ik bepaald niet ontevreden met dit resultaat”, aldus de Masters-winnaar.

Beste Nederlander in de 18e race van het seizoen was Yelmer Buurman, die als zevende aan de eindstreep kwam. Voor de Ubbergenaar, uitkomend voor het Britse Manor Motorsport, was de start een lastige aangelegenheid. “Mailleux stond voor me, maar die liet bij de start de motor afslaan en daarom moest ik eromheen”, vertelde hij. “Daarbij had ik heel veel wielspin en verloor ik behoorlijk wat tijd. Daarna heb ik één auto ingehaald, die van Mortara, die na zijn drive-through precies voor mij weer de baan opkwam. Aan de achterkant van het circuit kon ik hem voorbij. Voor de rest was het een vrij saaie wedstrijd.”

Renger van der Zande kwam als veertiende over de eindstreep en zei: “Na gisteren waren we vandaag eigenlijk bij voorbaat al kansloos voor een goede resultaat. We hebben deze race voornamelijk gebruikt om aan de set-up van de auto te werken. Ik heb niet teveel risico genomen, gewoon uitgereden. Inhalen is hier vrijwel onmogelijk, maar gelukkig komen we hier in Nogaro toch niet meer terug.”

Uitslag:
1. Sébastien Buemi (Zwi), Dallara-Mercedes, 29 r. in 40.48,483 (gem. 155,03 km/u)
2. Kamui Kobayashi (Jap), Dallara-Mercedes, op 0,488
3. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes, op 1,181
4. Jean Karl Vernay (Fra), Dallara-Mercedes, op 2,475
5. Romain Grosjean (Fra), Dallara-Mercedes, op 3,038
6. Yann Clairay (Fra), Dallara-Mercedes, op 4,541
7. Yelmer Buurman (Ned), Dallara-Mercedes, op 5,108
14. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 9,903

Stand na 18 van 20 races:
1. Grosjean, 92 punten
2. Buemi, 85
3. Hülkenberg,. 62
4. Kobayashi, 54
5. Jakes, 42
6. Mailleux, 37
7. Buurman,31
11. Van der Zande, 21

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet