Benelux Racing League

BRL: Molenaar en Van Kalmthout leiden van start tot staart, Zumbrink kampioen

Zowel in de BRL V6 als in de BRL Light was degene die de poleposition bezat ook degene die de overwinning in de wacht sleepte. Molenaar leidde van kop tot staart en Nelson van der Pol volgde in zijn kielzog. Duncan Huisman had een goede start en rukte snel op naar p3. Ook bij de BRL Light behield polezitter Van Kalmthout gemakkelijk de leiding. Daarachter volgde Henry Zumbrink op gepaste afstand, hij stelde zijn titel veilig. Michel Schaap greep de laatste podiumplaats.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Gerrie Hoekstra

480_start_brl

De officiële start van de race vond plaats om 12.45, maar de belangrijkste beslissing viel al een stuk eerder. BRL-eigenaar Harry Maessen hield voet bij stuk in zijn stelling dat Sandor van Es één race niet mocht rijden vanwege zijn acties tijdens de Champcar in Assen. Van Es was het hier niet mee eens, maar Maessen ging niet overstag en ontzegde de regerend kampioen deelneming. Met de poleposition in de hand was dit voor teamgenoot Molenaar een uitgelezen mogelijkheid om de leiding in het kampioenschap te grijpen.

De start verloopt in de BRL V6 netjes, en iedereen komt veilig door de eerste bocht. Molenaar behoudt de leiding, voor zijn podiumcollega’s in race 1 Van der Pol en Van der Ende. Bij de BRL Light gaat het al mis voordat de race überhaupt van start is. Bij het opkomen van het rechte stuk wordt René Zwikker van achteren aangereden door Joey Hanssen. Zwikkers bolide gaat als een ongeleid projectiel rechtsaf de vangrail in. Gelukkig stapt Zwikker zelf uit, maar van zijn auto is niet zo gek veel meer over. Ook de aanstichter Joey Hanssen komt er niet ongeschonden vanaf; hij draait met een flink beschadigde voorkant de pits in. Een stukje ducktape doet echter wonderen en zo kan Joey weer verder.

De safetycar komt de baan op en na twee rondjes wordt het veld weer losgelaten. Molenaar is goed wakker en duikt met een veilige marge de Tarzanbocht in. Ook Nelson van der Pol is goed weg, daarachter heeft Jacky van der Ende veel moeite zijn auto in het recte spoor te houden. Duncan Huisman in het kielzog aast op zijn kans. Die kans komt er in de Audi-S en ogenschijnlijk eenvoudig pakt Huisman de derde stek. Van der Ende heeft nu Frankenhout in zijn nek, die er ook geen gras over laat groeien en in de Tarzanbocht de vierde plaats opeist.
480_lights

In de BRL Light is Marijn van Kalmthout aan kop de snelste van iedereen en in de wetenschap dat Henry Zumbrink per ronde een halve seconde langzamer is dan Van Kalmthout, maar evenzoveel sneller is dan nummer drie Schaap hoef je geen wiskundegenie te zijn om te zien dat het groepje uit elkaar rekt. Zumbrink zit zo op titelkoers, hij heeft immers slechts drie puntjes nodig.

Aan kop heeft Molenaar een gaatje van een seconde op Van der Pol. Daarachter is het gat een stuk groter, halverwege de race rijdt Huisman op zes seconden achterstand, hij verliest zo'n seconde per ronde. Frankenhout en van der Ende zijn echter dichtbij en ook Jeroen Reijntjens is niet ver weg. Reijntjens moet op zijn beurt weer flink spiegelen, want achter hem zit alweer Donny Crevels, die dit jaar al zo vaak bewezen uitstekend te kunnen oprukken vanaf het achterveld. Het duurt ook niet lang voordat Reijntjens moet buigen en Donny pakt p6. De snelheid van Crevels is dusdanig dat binnen de kortste keren ook Van der Ende en Frankenhout hem voorbij zien komen zoeven. Frankenhout wordt zelfs binnendoor ingehaald in het Scheivlak.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet